Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoefslagpaal nr. 79 in Wilsum

Weg En Waterwerk

Uiterwijkseweg
8260AA Wilsum (gemeente Kampen)
Overijssel

Bouwjaar: 1760 (verplaatst in 1991)


Beschrijving van Hoefslagpaal nr. 79

Omschrijving Van de 87 arduinstenen hoefslagpalen, geplaatst in 1760 op grond van het besluit van Ridderschap en Steden van Overijssel van 21 maart 1759, zijn er nog maar 5 over. De hoefslagpalen zijn geplaatst ter vervanging van houten palen. De nummers op de hoefslagpalen en de op de palen vermelde afstanden komen overeen met de gegevens in de dijkboeken. De hoefslagpalen begrensden onderhoudsvakken van de Sallandse dijk. Alle overige in ons land aanwezig geweest zijnde hoefslagpalen zijn verdwenen. Doordat in Salland stenen palen zijn gebruikt en niet volgens plan zijn verwijderd, heeft een aantal de oorlog en de dijkverzwaring overleefd. Hoefslagpaal nr. 79 is een van de laatste vijf, deze staat niet meer op de oorspronkelijke plaats, maar is na dijkverzwaring in 1991 herplaatst, circa 250 meter ten oosten van het punt waar de Uiterwijkseweg op de IJsseldijk uitkomt. Zeskantige arduinstenen paal gedekt met een halve bol. Inscriptie uit 1760: R 103 V 1 D 5. In 1764 zijn achterop nieuwe maten ingebeiteld: 79 R 100 V 5 D 6. Waardering De hoefslagpaal is van belang: - vanwege de hoge typologische en functionele zeldzaamheid en bijzondere ouderdom; - als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke ontwikkeling, namelijk het markeren van de onderhoudsvakken van de dijk; - vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de rivier de IJssel en het aangrenzende landschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506182
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoefslagpaal nr. 79 in Wilsum

Sint-Lambertuskerk

Dorpsweg 13
Wilsum (Gemeente Kampen)
Ned. Herv. Kerk. Eenbeukig tufstenen gebouw, bestaande uit een romaans schip (XI) en een gotisch (XV) vijfzijdig gesloten koor, beiden in st..

Nederlands Hervormde kerk, toren

Dorpsweg 13
Wilsum (Gemeente Kampen)
Toren Ned. Herv. Kerk. Tufstenen, romaanse toren van twee geledingen met ingesnoerde spits. De bovenste geleding heeft aan elk der vier zijd..

Hoefslagpaal nr. 87

IJsseldijk
IJsselmuiden (Gemeente Kampen)
Omschrijving Van de 87 arduinstenen hoefslagpalen, geplaatst in 1760 op grond van het besluit van Ridderschap en Steden van Overijssel van ..

Olde Zwarver D' Olde Zwarver

IJsseldijk 92
Kampen
Windkorenmolen, achtkantige bovenkruier met stelling. Stenen onderstuk, houten tussenstuk, bovenstuk en kap met riet gedekt. Bouwjaar 1842.

Boerderij van het dwarshuistype in ambachtelijk-traditionele trant

Oosterholtseweg 44
IJsselmuiden (Gemeente Kampen)
Omschrijving BOERDERIJ VAN HET DWARSHUISTYPE in ambachtelijk-traditionele trant, in baksteen opgetrokken. Het woongedeelte heeft een zolder..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)