Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoefslagpaal nr. 75 in 's Heerenbroek

Weg En Waterwerk

Veecaterdijk 12
8275AG 's Heerenbroek (gemeente Kampen)
Overijssel

Bouwjaar: 1760


Beschrijving van Hoefslagpaal nr. 75

Omschrijving Van de 87 arduinstenen hoefslagkpalen, geplaatst in 1760 op grond van het besluit van Ridderschap en Steden van Overijssel van 21 maart 1759, zijn er nog maar 5 over. De hoefslagpalen zijn geplaatst ter vervanging van houten palen. De nummers op de hoefslagpalen en de op de palen vermelde afstanden komen overeen met de gegevens in de dijkboeken. De hoefslagpalen begrensden onderhoudsvakken van de Sallandse dijk. Alle overige in ons land aanwezig geweest zijnde hoefslagpalen zijn verdwenen. Doordat in Salland stenen palen zijn gebruikt en niet volgens plan zijn verwijderd, heeft een aantal de oorlog en de dijkverzwaring overleefd. Hoefslagpaal nr. 75 is een van de laatste vijf, deze staat niet meer op de oorspronkelijke plaats, maar is na dijkverzwaring herplaatst, circa 25 meter ten oosten van het Veerhuis te Veecaten. Zeskantige arduinstenen paal gedekt met een halve bol. Inscriptie uit 1760: R 100 V 5 D 4. In 1764 zijn achterop nieuwe maten ingebeiteld: 75 R 94 V 8 D 3. Waardering De hoefslagpaal is van belang: - vanwege de hoge typologische en functionele zeldzaamheid en bijzondere ouderdom; - als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke ontwikkeling, namelijk het markeren van de ouderhoudsvakken van de dijk; - vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de rivier de IJssel en het aangrenzende landschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506181
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoefslagpaal nr. 75 in 's Heerenbroek

Dijkboerderijtje onder met riet gedekt wolfdak

Zalkerdijk 39
Zalk (Gemeente Kampen)
Dijkboerderijtje uit de eerste helft van de 19e eeuw, onder met riet gedekt wolfdak. In de voorgevel vensters met luiken en 20-ruitsschuifra..

De Valk

Brinkweg 11
Zalk (Gemeente Kampen)
Korenmolen; met riet gedekte, achtkante stellingmolen op houten onderstuk. XIX.

Schultehuis

Kerkplein 7
Zalk (Gemeente Kampen)
Karakteristiek aan het Kerkplein en naast de Hervormde kerk gelegen Schultehuis, dat zich in zijn huidige vorm als vroeg-17e-eeuws manifeste..

Sint-Nicolaaskerk

Kerkplein 22
Zalk (Gemeente Kampen)
Ned. Herv. Kerk. Eenbeukig, gotisch, tufstenen gebouw met driezijdige sluiting, in steen overwelfd. Preekstoel en herenbank van de voormalig..

Sint-Nicolaaskerk, toren

Kerkplein 22
Zalk (Gemeente Kampen)
Toren Ned. Herv. Kerk. Romaanse, met tufsteen beklede toren van vier geledingen met tentdak; geen buiteningang. De derde geleding heeft aan ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoefslagpaal nr. 75 in 's Heerenbroek