Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuwe watertoren in Roermond

Nijverheid Industrie

Stationsplein 8
6041GN Roermond
Limburg

Bouwjaar: 1928
Architect: Sybold van Ravesteyn


Beschrijving van Nieuwe watertoren

Inleiding Spoorwegwatertoren uit 1928 naar ontwerp van Ir. S. van Ravesteyn op het terrein van de Nederlandse Spoorwegen. Beschrijving In gele baksteen en gewapend beton opgetrokken spoorwegwatertoren op cirkelvormige plattegrond, ter hoogte van drie bouwlagen en afgesloten met een plat gedekt, wit geschilderd betonnen waterreservoir. Op de begane grond drie toegangsdeuren. Bakstenen vensterdorpels en dito rollagen omlijsten de vier- en achtruits stalen draai- en klepramen. Tegen de noordzijde tussen tweede verdieping en dakrand een stalen trap. Waardering De in oorsprong uit 1928 daterende spoorwegwatertoren naar ontwerp van S. van Ravesteyn vertegenwoordigt aanzienlijke zeldzaamheidswaarde als historisch en herkenbaar relict van het stoomtijdperk, zijnde een relatief kortstondige maar belangwekkende episode uit de geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen alsook een passage uit de historie van bedrijf en techniek. Binnen het oeuvre van de architect is de spoorwegwatertoren een van de oudste nog bestaande bouwwerken: Van Ravesteyn geldt in ons land als een vooraanstaand en beeldbepalend 20ste-eeuwse spoorweg-architect. Het object belichaamt Van Ravesteyns sobere, functionele stijlperiode en markeert een vroege ontwikkelingsfase uit zijn loopbaan. Tevens is van aanzienlijke historische spoorweg-exclusiviteit sprake omdat heel veel bouwwerken van Van Ravesteyn zijn gesloopt als gevolg van snel verander(en)de opvattingen omtrent reizen en vervoer. De symboolwaarde van de spoorwegwatertoren bestaat aan de ene kant grotendeels uit het door oorlogshandelingen gemutileerde object waar op letterlijk treffende wijze de vierde dimensie, zijnde de factor tijd, zijn onomkeerbare verwoestende uitwerking heeft uitgeoefend en voor een ander belangwekkend deel uit de relatief beperkt behouden gebleven oorspronkelijke historische bouwmassa die met respect in de na-oorlogse jaren werd hersteld en aangevuld, zodat de continuiteit van de functie gewaarborgd bleef. Door plaatsing op het stationsemplacement blijkt tussen de spoorwegwatertoren en het bedrijvig ensemble van het station een historisch functioneel spanningsveld te zijn ontstaan met zowel visueel-ruimtelijke relaties als historisch-chronologische belevingswaarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506153
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nieuwe watertoren in Roermond
De watertoren
De watertoren
Plaats Station Roermond te Roermond
Bouwjaar 1930
Hoogte onbekend
Inhoud onbekend
Architect(en) Sybold van Ravesteyn
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 506153

In 1930 hebben de spoorwegen een watertoren gebouwd naar ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn. Deze toren diende als watervoorziening voor de stoomlocomotieven. Deze watertoren staat nog steeds naast het station en heeft de status van rijksmonument.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Nieuwe watertoren in Roermond

Herenhuis

Willem II Singel 2
Roermond
Inleiding Het HERENHUIS, gelegen op de hoek van de Willem-II-singel en het Stationsplein, is gebouwd in Traditionele stijl met Classicistis..

Herenhuis

Willem II Singel 21
Roermond
Inleiding Halfvrijstaand HERENHUIS, gelegen aan de Willem II singel is gebouwd in 1894 in Eclectische stijl naar ontwerp van architect J. S..

Voormalig bisschoppelijk seminarie

Veldstraat 3
Roermond
Voormalig bisschoppelijk seminarie. Gebouw haakvormig, XVIII; aan de straat een sterk gewijzigde lijstgevel met rondboogpoort in geblokte om..

BACO

Veeladingstraat 5
Roermond
Inleiding De FABRIEK, genaamd BACO is gelegen op een voormalig industrieterrein, dat zich heeft ontwikkeld langs de spoorlijn Roermond-Sitt..

Voorbouw Synagoge en kleine synagoge

Hamstraat 20
Roermond
Inleiding De VOORBOUW VAN de SYNAGOGE, gelegen in de gesloten straatwand van de Hamstraat in Roermond, is gebouwd in 1897 naar ontwerp van ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)