Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woningblok van vier aaneengebouwde herenhuizen in 's Gravenhage

Woonhuis

Doornstraat 64
2584AM 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1921 1921 1921
Architect: J. Duiker; B. Bijvoet Duiker, Jan J. Duiker; B. Bijvoet


Beschrijving van Woningblok van vier aaneengebouwde herenhuizen

Inleiding WONINGBLOK, bestaande uit vier aaneengebouwde herenhuizen, onderdeel uitmakend van het complex "herenhuizen Johan van Oldebarneveltlaan-Doornstraat te 's-Gravenhage", gebouwd in 1921 naar ontwerp uit 1920 van de architecten J. Duiker en B. Bijvoet. Het woningblok is geprojecteerd aan de noordzijde van de Johan van Oldebarneveltlaan, waarbij de twee buitenste woningen de entree aan deze laan hebben, de twee middelste woningen aan de Doornstraat. De twee garages, behorend bij de adressen Do ornstraat 64 en Johan van Oldebarneveltlaan 121, vallen eveneens onder de bescherming. De van oorsprong in baksteen (en waarschijnlijk als pergola) uitgevoerde erfafscheiding van Johan van Oldebarneveltlaan 123 valt ook onder de bescherming. N.B. Bij de woningen Doornstraat 66 en Johan van Oldebarneveltlaan 123 is anno 1997 door verschillende wijzigingen in meer of mindere mate aangetast de oorspronkelijke detaillering verdwenen. Omschrijving Woningblok van vier woningen, waarvan de twee buiten ste een uit rechthoeken samengesteld grondplan hebben, de twee middelste een rechthoekig grondplan met één afgeschuinde zijde. De afgeschuinde zijden van de middelste woningen ontmoeten elkaar onder een hoek van 120 graden, waarbij de keelzijde aan de zuidkant ligt. De woningen hebben een hoogte van twee bouwlagen onder een plat dak, van oorsprong bedekt met dakleer en grind. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in halfsteens verband en worden vlak onder de dakrand afgesloten door een een rollaag van gesinterde baksteen en één strekkenlaag in gewone rode baksteen. De woningen hebben rechthoekige vensters hebben van oorsprong een rollaag van gesinterde baksteen als lekdorpel en een strek als bovendorpel. De vensterassen zijn van oorsprong voorzien van een iets terugliggend houten kozijn met rechthoekige ramen, in de meeste gevallen met zij- en/of bovenlichten die van oorsprong waren voorzien van glas-in-lood. De woningen hebben grote (zich langs grote delen van de gevels uitsrekkende) balkons met houten borstweringen, waarop vele balkondeuren uitkomen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506133
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woningblok van vier aaneengebouwde herenhuizen in 's Gravenhage

Hoekwoningen

Johan van Oldenbarneveltlaan 121
's Gravenhage
De hoekwoningen (Johan van Oldebarndeveldtlaan 121 en 123) hebben een voorgevel (Z) ter breedte van vier vensterassen, verdeeld over een ris..

Woningblok van negen herenhuizen, onderdeel

Johan van Oldenbarneveltlaan 98
's Gravenhage
Inleiding WONINGBLOK, bestaande uit negen herenhuizen, onderdeel uitmakend van het complex "herenhuizen Johan van Oldebarneveltlaan-Doornst..

Bouwblok bestaande uit brandweerkazerne annex politiebureau

Schipperplein 2
's Gravenhage
Inleiding. Bouwblok bestaande uit brandweerkazerne annex politiebureau, daterend uit 1905-1909, gebouwd op complexe plattegrond door A.A. S..

Duin en Berg: rechterdeel

Frederik Hendriklaan 2
's Gravenhage
Inleiding. Rechterdeel van een aan drie zijden vrijstaand bouwblok uit 1903, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen, gebouwd door arc..

Duin en Berg: linkerdeel

Johan van Oldenbarneveltlaan 74
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van een aan drie zijden vrijgelegen bouwblok, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen uit 1903, gebouwd door arc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woningblok van vier aaneengebouwde herenhuizen in 's Gravenhage

Foto's (1)