Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij, hoofdgebouw van de hoeve Grote Muizenberg, in Breda

Boerderij

Bredestraat 6
4823ZA Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1803


Beschrijving van Boerderij, hoofdgebouw van de hoeve Grote Muizenberg,

Inleiding De boerderij, het hoofdgebouw van de hoeve Grote Muizenberg, is gebouwd in 1803 (waarschijnlijk met gebruikmaking van onderdelen van een veel oudere voorganger) en verbouwd in 1882 en later. De boerderij bestond oorspronkelijk uit een woon- en een bedrijfsgedeelte. Tegenwoordig (1999) niet meer als boerderij in gebruik. Omschrijving Hoofdvorm en materialen In baksteen opgetrokken eenlaags pand onder een rieten zadeldak. Gepleisterde plint, gesmede ankers. Voorgevel De voorgevel bevat links het bedrijfsgedeelte (1882), onder andere herkenbaar aan deels dichtgezette korfboogvormig afgesloten dubbele deuren. Rechts het symmetrisch opgezette woongedeelte, ontsloten via een centraal geplaatste deur met aan weerszijden zesruits schuifvensters voorzien van luiken. Zijgevels De linkergevel heeft centraal een deur met daarboven een luik, verder stalvensters. De rechtergevel bevat verschillende vensters, waarschijnlijk uit 1882; oorspronkelijk waren er slechts twee kleine vensters op verdiepingsniveau. Verder is de gevel voorzien van jaartalankers (1803) en ankers met initialen van de opdrachtgeefster, CO (Cornelia Oomen). Achtergevel De achtergevel vertoont een sprong ter hoogte van de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte. In het woongedeelte onder andere een venster uit 1882 en opkamer- en keldervensters (kelder voorzien van diefijzers). In het bedrijfsgedeelte onder andere twee dubbele deuren. Interieur Het woongedeelte heeft hoofdzakelijk de oude indeling met een centrale gang en diverse kamers. Historische onderdelen zijn - afgezien van de indeling - onder andere de bedstedenwand, de kelder met troggewelfjes en de kap. De kap bestaat uit secundair gebruikte eiken krommers en grenen A-spanten uit 1803. Het bedrijfsgedeelte, dat oorspronkelijk drie-beukig was, is gedeeltelijk modern ingedeeld. Bij de verbouwing in 1882 zijn de huidige standvinken, schoren, onderslagbalken en A-spanten geplaatst. Waardering De boerderij van het complex Grote Muizenberg, in 1803 gebouwd met gebruikmaking van oudere onderdelen en in 1882 verbouwd, is van algemeen belang vanwege: - cultuurhistorie, als onderdeel van een boerderij op een historische huisplaats en vanwege het type langgevelboerderij; - architectuur- en bouwhistorie, vanwege het bouwtype, de gevelopbouw en de bijzondere onderdelen en constructies (eiken onderdelen in de kap, gebint- en kapconstructies uit 1803/1882, bedstedenwand, indeling voor- en achterhuis enz.); - ensemblewaarde, vanwege de visuele en functionele samenhang met de rest van het complex; - de hoge mate van in- en uitwendige gaafheid én van de gave relatie met de rest van het erf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506132
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij, hoofdgebouw van de hoeve Grote Muizenberg, in Breda

Vlaamse schuur, ten zuidoosten van de boerderij gelegen

Bredestraat 6
Breda
Inleiding Vlaamse schuur, ten zuidoosten van de boerderij gelegen, gebouwd in 1831. Omschrijving Exterieur Grote schuur op rechthoekige..

Kleine, tweede schuur bij hoeve Grote Muizenberg

Bredestraat 6
Breda
Inleiding De kleine, tweede schuur bij hoeve Grote Muizenberg, stammend uit de achttiende of vroege negentiende eeuw en ten westen van de ..

Dubbele landarbeiderswoning met aangebouwde stal en het bakhuis met bakoven

Beeksestraat 92
Prinsenbeek (Gemeente Breda)
19e eeuwse dubbele landarbeiderswoning van een bouwlaag met dito aangebouwde stal onder met riet gedekt zadeldak. Bakhuis, nog in het bezit ..

Keihoef

Bredestraat 9
Breda
"Keihoef". In gele steen opgetrokken boerderij van het Brabantse langgeveltype met riet gedekt. In de noordelijke zijgevel jaarankers 1872 e..

Terrein waarin de aanleg en overblijfselen van een kasteel

-
Breda
Terrein waarin de aanleg en overblijfselen van een kasteel. Datering: Late Middeleeuwen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij, hoofdgebouw van de hoeve Grote Muizenberg, in Breda