Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin De Achterhoek: historische tuin- en parkaanleg in Colmschate

Tuin Park Landgoed

Colmschaterstraatweg 9
7429AB Colmschate (gemeente Deventer)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1830 1830 ca. 1830


Beschrijving van tuin De Achterhoek: historische tuin- en parkaanleg

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van de buitenplaats De Achterhoek kent een eenvoudige, landschappelijke aanleg die vermoedelijk omstreeks 1830 is ontstaan. Vanaf de Colmschaterweg loopt een slingerende oprijlaan naar het vrijwel vierkante voorplein. Rondom het hoofdgebouw en het koetshuis kenmerkt de tuin- en parkaanleg zich door een besloten karakter. Ten noorden en oosten van het hoofdgebouw ligt een royale open gebied met thans (1997) weiden en bouwland. De aanleg wordt grotendeels omgeven door een droge gracht en wordt voor ca. driekwart omsloten door een singel. Aan de noordwest-zijde verbreedt en verdiept de gracht zich tot een slingerende waterpartij die dwars op de zichtas voor het huis ligt en als een voorgrond voor het zicht dient. Aan de noordelijke ronding van de waterpartij staan hoge bomen die het besloten gedeelte afschermen van de het open gebied. Thans (1997) wordt rondom de buitenplaats een woonwijk aangelegd waarin de zichtlijn vanaf het huis in een groenzone buiten de omgrenzing van de buitenplaats wordt voortgezet. Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Achterhoek, van algemeen belang: -als zeldzaam en representatief voorbeeld van een midden-19de-eeuwse kleinschalige aanleg in landschapsstijl; -vanwege het belang van de aanleg voor de geschiedenis van de tuin- en landschapsarchitectuur; -vanwege de vrij gaaf bewaarde structuur; -vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506116
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin De Achterhoek: historische tuin- en parkaanleg in Colmschate

Huis De Achterhoek: hoofdgebouw in een neo-classicistische bouwstijl

Colmschaterstraatweg 9
Colmschate (Gemeente Deventer)
Het HOOFDGEBOUW (Huis De Achterhoek) in een neo-classicistische bouwstijl dateert vermoedelijk in oorsprong uit de 18de eeuw (ca. 1870). Een..

koetshuis De Achterhoek: koetshuis

Colmschaterstraatweg 9
Colmschate (Gemeente Deventer)
Eén bouwlaag hoog KOETSHUIS op rechthoekige plattegrond, dat overkapt wordt door een aan een zijde afgewolfd schilddak, dat met muldenpanne..

Erve De Achterhoek: boerderijtje onder rieten schilddak met wolfeind aan voorzijde. Twintigruits schuifvenster met luiken behangen en rechts een smal ..

Stationsweg 32
Colmschate (Gemeente Deventer)
Boerderijtje onder rieten schilddak met wolfeind aan voorzijde. Twintigruits schuifvenster met luiken behangen en rechts een smal raam met e..

Rijsterborgherpark

Stationsweg 3
Colmschate (Gemeente Deventer)
Het plantsoen vanaf het Stationsplein tot aan de Kapjeswelle.

koetshuis Het Bannink/dienstwoning

Banninkslaan 1
Deventer
Omschrijving Koetshuis/dienstwoning opgetrokken in baksteen over één bouwlaag vanaf een T-vormige plattegrond onder een met Hollandse pan..

Kaart & Routeplanner

Route naar tuin De Achterhoek: historische tuin- en parkaanleg in Colmschate

Foto's (1)