Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis De Achterhoek: hoofdgebouw in een neo-classicistische bouwstijl in Colmschate

Kasteel Buitenplaats

Colmschaterstraatweg 9
7429AB Colmschate (gemeente Deventer)
Overijssel

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Huis De Achterhoek: hoofdgebouw in een neo-classicistische bouwstijl

Het HOOFDGEBOUW (Huis De Achterhoek) in een neo-classicistische bouwstijl dateert vermoedelijk in oorsprong uit de 18de eeuw (ca. 1870). Een in de gevel aangebrachte gevelsteen met de inscriptie "1816" duidt waarschijnlijk op een verbouwing in dat jaar. Het blokvormige huis op rechthoekige grondslag heeft twee bouwlagen een wordt overkapt door een met leien (maasdekking) gedekt roevendak met aankappingen. In de aankappingen gemetselde schoorstenen, op het plattere gedeelte een schoorsteen en centraal een luidklok. De gepleisterde gevels zijn voorzien van schijnvoegen. De voor- en achtergevel zijn streng symmetrisch ingedeeld. In de vijf traveeën brede voorgevel bevindt zich centraal een dubbele deur met bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling. De entree is gevat in een omlijsting bestaande uit lisenen met een kroonlijst. Aan weerszijden van de entree achtruitsvensters met luiken en een over de breedte van de gevel lopende raamdorpel/waterlijst aan de onderzijde van de vensters. Op de etage in de venster assen een vierruitsvenster met luiken. De detaillering van de vensters is niet overal gelijk gebleven: de oudste schuiframen kennen een brede middenroede (een Empire-kenmerk). De linker zijgevel is eveneens symmetrisch ingedeeld met vensters als in de voor- en achtergevel en openslaande terrasdeuren ter plaatse van een voormalige veranda. De rechter zijgevel is voorzien van een aanbouw. INTERIEUR: De interne structuur van het huis is gaaf. In de hal bevindt zich ondermeer een schouw. De vloeren van de gang en dienstruimten zijn in terazzowerk uitgevoerd. De deuren en omlijstingen en de stucplafonds van diverse ruimten zijn origineel. De stucplafonds zijn voorzien van ranken in een Empire-stijl. Tevens zijn zorgvuldig afgewerkte betimmeringen aanwezig; ondermeer de betimmeringen bij de vensters waar vouwblinden in zijn opgenomen. Waardering Het HOOFDGEBOUW is in cultuur- en architectonisch opzicht van algemeen belang vanwege: -vanwege de ouderdom; -vanwege de architectonische vormgeving in een neo-classicistische stijl; -vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; -vanwege de nagenoeg oorspronkelijke plattegrond en indeling van de binnenruimten; -vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; -vanwege de kenmerkende ligging binnen de midden-19de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in (vroege) landschapsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506107
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis De Achterhoek: hoofdgebouw in een neo-classicistische bouwstijl in Colmschate

tuin De Achterhoek: historische tuin- en parkaanleg

Colmschaterstraatweg 9
Colmschate (Gemeente Deventer)
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van de buitenplaats De Achterhoek kent een eenvoudige, landschappelijke aanleg die vermoedelijk omstreeks..

koetshuis De Achterhoek: koetshuis

Colmschaterstraatweg 9
Colmschate (Gemeente Deventer)
Eén bouwlaag hoog KOETSHUIS op rechthoekige plattegrond, dat overkapt wordt door een aan een zijde afgewolfd schilddak, dat met muldenpanne..

Erve De Achterhoek: boerderijtje onder rieten schilddak met wolfeind aan voorzijde. Twintigruits schuifvenster met luiken behangen en rechts een smal ..

Stationsweg 32
Colmschate (Gemeente Deventer)
Boerderijtje onder rieten schilddak met wolfeind aan voorzijde. Twintigruits schuifvenster met luiken behangen en rechts een smal raam met e..

Rijsterborgherpark

Stationsweg 3
Colmschate (Gemeente Deventer)
Het plantsoen vanaf het Stationsplein tot aan de Kapjeswelle.

koetshuis Het Bannink/dienstwoning

Banninkslaan 1
Deventer
Omschrijving Koetshuis/dienstwoning opgetrokken in baksteen over één bouwlaag vanaf een T-vormige plattegrond onder een met Hollandse pan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis De Achterhoek: hoofdgebouw in een neo-classicistische bouwstijl in Colmschate

Foto's (2)