Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechterdeel van dubbele villa in Amsterdam

Woonhuis

Stadhouderskade 40
1071ZD Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1885


Beschrijving van Rechterdeel van dubbele villa

Inleiding Rechterdeel van een aan de Stadhouderskade, tussen P.C. Hooftstraat en Jan Luijkenstraat, in eclectische stijl omstreeks 1885 tot stand gekomen dubbele VILLA. Omschrijving Rechterdeel van dubbele villa bestaande uit een parterre, bel-étage, bovenverdieping en een kapverdieping onder schuin omhooglopende platte daken met leien. De parterre is uitgevoerd in hardsteen; de twee bovenliggende verdiepingen in baksteen voorzien van een in blokstructuur aangebrachte pleisterlaag. Uitkragende gootlijst waaronder een fries met cassetten tussen profiellijsten. Alle verdiepingen worden van elkaar gescheiden door een fries voorzien van detailleringen tussen profiellijsten. De zijde aan de Stadhouderskade bestaat uit twee traveeën waarbij de rechtertravee over alle verdiepingen voorzien is van een op een driehoekige basis uitgevoerde erker. De hoeken van deze erker zijn voorzien van geblokte lisenen. Het muurvlak tussen de parterre en de vensters op de bel-étage is voorzien van een fries van kandelaberzuiltjes. Op de bel-étage drie erkervensters gescheiden door raamposten voorzien van cassettes. Op de bovenverdieping een inpandig balcon waarvan het dak wordt gedragen door een karyatide en een herme op balusters geplaatst vóór een ijzeren borstwering. In de kap van zowel voor- als zijgevel een oeuil de boeuf met een door roeden onderverdeeld rond tuimelraam. Linkertravee heeft op bel-étage en bovenverdieping Frans balcon met een door het eronder gelegen fries brekende sierijzeren borstwering. In de kap een dakkapel. De zijde aan de P.C. Hooftstraat, waar zich de ingang bevindt, bestaat eveneens uit twee traveeën waarvan de rechtertravee risaleert. De hoeken zijn voorzien van geblokte lisenen. Op de bel-étage twee Franse balcons met een door het eronder liggende fries brekende sierijzeren borstwering. In de kap een dakkapel met klauwstukken en fronton waarin een hijsanker. Linkertravee over drie verdiepingen uitlopend in plat dak. Tussen parterre en bel-étage een fries van kandelaberzuiltjes. De raamposten zijn in de vorm van Ionische halfzuiltjes uitgevoerd en voorzien van reliëfwerk. Waardering Rechterdeel van dubbele villa in eclectische trant van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige situering langs de Singelgracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505870
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rechterdeel van dubbele villa in Amsterdam

Linkerdeel van dubbele villa

Stadhouderskade 41A
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel van een aan de Stadhouderskade, tussen P.C. Hooftstraat en Jan Luijkenstraat, in eclectische stijl omstreeks 1885 tot ..

Hoekpand (dubbelpand) met twee verdiepingen onder een samenstel van dwarsgeplaatste zadeldaken met licht overstek

Jan Luijkenstraat 2
Amsterdam
Hoekpand (dubbelpand) met twee verdiepingen onder een samenstel van dwarsgeplaatste zadeldaken met licht overstek, op verschillende niveau's..

woonhuis

Weteringschans 16
Amsterdam
Inleiding Een in 1882-1883 tot stand gekomen dubbele VILLA geheel vrijstaand tussen de weteringenschans en de Singelgracht gelegen in een r..

Drievoudige villa met hek

Weteringschans 10
Amsterdam
Inleiding Een in 1882-1884 tot stand gekomen drievoudige VILLA met HEK, geheel vrijstaand tussen de Weteringschans en de Singelgracht geleg..

Dubbele villa met hek

Weteringschans 20
Amsterdam
Inleiding Tussen Weteringschans en Singelgracht in 1883-84 tot stand gekomen DUBBELE VILLA met HEK gelegen in een reeks van vrijstaande geb..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)