Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Atelierwoningen in Amsterdam

Woonhuis

Jacob Obrechtstraat 57
1071KJ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1917
Architect: Jan van der Mey


Beschrijving van Atelierwoningen

Inleiding In 1917 naar ontwerp van J.M. van der Mey in sobere Amsterdamse Schooltrant sprongsgewijs opgetrokken reeks van vijf ATELIERWONINGEN op een inpandig terrein, toegankelijk door een poort in de Jacob Obrechtstraat tussen de nrs. 55 en 67. Opdrachtgever was de NV Bouwmaatschappij 'De Lairesse'. N.B. Sommige deur- en raampartijen zijn later gewijzigd. Omschrijving Op een binnenterrein gesitueerde reeks van vijf atelierwoningen ter hoogte van twee bouwlagen opgetrokken in donkerbruine baksteen, onder een deels houten en deels natuurstenen daklijst waarboven een plat dak. Elke atelierwoning is opgetrokken op een nagenoeg vierkante plattegrond en heeft op het noorden een naar binnen toe teruglopend en door houten roeden verdeeld achtruits atelierraam uitlopend in een geprofileerde gootlijst. De door het teruglopende atelierraam links en rechts vrijkomende muurdelen zijn beide voorzien van een bewerkte houten beschotting. Elke atelierwoning is in oorsprong aan de linkerzijde voorzien van een teruggerooide travee die door een hoger liggend plat dak wordt gedekt met een rechthoekige houten deur waarin een tweeruitsraam. Boven de deur een rechte luifel met geprofileerde lijst met daarboven weer een drieruits bovenlicht. Links onder elk atelierraam in oorsprong een gekoppeld kruisvenster met houten kozijnen met draairamen en rechts een kleiner venster met eveneens een houten kozijn en draairamen. De gevel wordt hier en daar verlevendigd door decoratief metselwerk. Waardering Reeks van atelierwoningen van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde. Eveneens van belang binnen het oeuvre van J.M. van der Mey. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505813
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Atelierwoningen in Amsterdam

Kantoorgebouw in opdracht van de Nederlandsch-Indische Maatschappij Linde en Teves en Stokvis, met bijbehorend hekwerk.

Concertgebouwplein 20
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van het Concertgebouwplein en de De Lairessestraat in 1913-1914 opgetrokken omvangrijk KANTOORGEBOUW naar een ontwerp ..

Raw Aron Schuster Sjoel

Heinzestraat 1
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Jacob Obrechtplein en Heinzestraat in 1927-1928 opgetrokken SYNAGOGE met mikwe en met naastliggend (W) verenigings..

Conciergewoning

Heinzestraat 13
Amsterdam
Inleiding In 1925-1926 op bestaande paalfunderingen opgetrokken CONCIERGEWONING met bovenhuis in Amsterdamse School-stijl, oorspronkelijk b..

Geschakelde woning

Heinzestraat 15
Amsterdam
Inleiding Meest links gelegen huis van een op een terrein aan de Heinzestraat in 1921-1922 gebouwd bouwblok van vijf geschakelde en aan elk..

Geschakelde woning

Heinzestraat 17
Amsterdam
Inleiding Tussen meest linkse en middelste gelegen huis van een op een terrein aan de Heinzestraat in 1921-1922 gebouwd bouwblok van vijf g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Atelierwoningen in Amsterdam

Foto's (2)