Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande dubbelvilla in Amsterdam

Woonhuis

Museumplein 15
1071DJ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1910
Architect: J. London


Beschrijving van Vrijstaande dubbelvilla

Inleiding Rechterdeel van een in 1910 in historiserende stijl met in Franse renaissance-stijl gedecoreerde aan vier zijden vrijstaande DUBBELVILLA naar een ontwerp van J. London. Omschrijving Rechterdeel van een op een vierkante plattegrond opgetrokken bakstenen dubbelvilla op een gemetselde plint met natuurstenen cordonband bestaande uit een beganegrondverdieping, een bel-étage, een bovenverdieping en een kapverdieping onder een overstekende daklijst, aan de onderzijde voorzien van klossen, waarboven een afgeplat schilddak bedekt met leien. Tussen de beganegrondverdieping en de bel-étage bevindt zich een gemetselde cordonband. De gevel aan het Museumplein bestaat uit twee traveeën van elk twee vensterassen breed waarvan de hoektravee risaleert. De hoeken van de risaliet zijn voorzien van Ionische pilasters die ter hoogte van de beganegrond zijn geblokt. Boven de eenvoudige rechthoekige deur een bovenliggend balkon met sierijzeren balustrade die gedragen wordt door twee sierconsoles. Op de bel-étage zijn boven de balkondeuren, met door roeden onderverdeelde bovenlichten, natuurstenen festoenen aangebracht. Het venster gelegen tussen de twee balkons heeft zowel boven als onder een festoen terwijl onder het meest links gelegen venster op de bel-étage eveneens een festoen is aangebracht. De vierkante vensters op de beganegrond zijn voorzien van een roedenverdeling. Alle overige vensters zijn voorzien van bovenlichten met roedenverdeling. Op het dak twee dakkapellen met verhoogde lijstgevel. In de zuidwestelijk georiënteerde rechterzijgevel bevindt zich de hoofdentree. Deze is omringd met decoratief stucwerk met erboven een eveneens in stucwerk gevatte oeil de boeuf met een door roeden onderverdeeld glas-in-lood venster. Ter hoogte van de bel-étage in de twee buitenste traveeën een driehoekige erker met glas-in-lood bovenlichten. Beide buitenste traveeën van de bovenverdieping zijn voorzien van een in stucwerk gevatte ovaalvormige oeil de boeuf waarin een door roeden onderverdeeld venster. Op het dak drie dakkapellen. De beganegrondverdieping aan de achterzijde is over de gehele breedte voorzien van een serre. De linkertravee van de bel-étage en de bovenverdieping is voorzien van een erker met bovenliggend balkon met sierijzeren balustrade. In de zijmuur van de erker ter hoogte van de bel-étage een in stucwerk gevatte oeil de boeuf. Op het dak twee dakkapellen. Waardering Deel van van vier zijden vrijstaande in historiserende stijl met Frans-renaissancistische detailleringen tot stand gekomen vroeg-20ste-eeuwse dubbelvilla van belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige en ensemble waarde als onderdeel van de villabebouwing aan en rondom het Museumplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505795
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande dubbelvilla in Amsterdam

Vrijstaande dubbelvilla

Museumplein 13
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel van een in 1910 in historiserende stijl met Frans-renaissancistische motieven gerealiseerde aan vier zijden vrijstaand..

Geheel vrijstaande villa in neo-renaissance stijl

Museumplein 17
Amsterdam
Inleiding In oorsprong in 1912 gebouwde, geheel vrijstaan de villa in neo-Renaissance stijl. De tuin van de met de voorgevel aan het Museum..

Vrijstaande villa

Museumplein 11
Amsterdam
Inleiding In 1910 tot stand gekomen geheel vrijstaande villa op de hoek van het Museumplein en de Teniersstraat. De voorgevel ligt aan het ..

Vrijstaande villa

Museumplein 19
Amsterdam
Inleiding Een in 1912 tot stand gekomen geheel vrijstaande villa. Gebouwd in opdracht van W.F. van Heulekom. De architecten waren Th.G. Sch..

Schoolgebouw

Gabriël Metsustraat 7
Amsterdam
Inleiding Een in 1912 tot stand gekomen geheel vrijstaand schoolgebouw op de hoek van de Gabriël Metsustraat en de Van Miereveldstraat. Op..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande dubbelvilla in Amsterdam

Foto's (3)