Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Reens in Amsterdam

Woonhuis

Honthorststraat 3
1071DC Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1912-1913
Architect: H. Elte


Beschrijving van Villa Reens

Inleiding Op de hoek van de Honthorststraat en Jan Luykenstraat in 1912-1913 in Rationalistische stijl opgetrokken, aan vier zijden vrijstaande VILLA, genaamd Villa Reens, naar een ontwerp van H. Elte in opdracht van R. Reens, directeur van de N.V. Nederlandsche Fabriek voor Betimmeringen v/h Gebr. Reens. Omschrijving Vrijstaande in donkerrode baksteen, op een nagenoeg rechthoekige plattegrond, opgetrokken hoekvilla bestaande uit hoofdverdieping, eerste verdieping, tweede verdieping en een kapverdieping onder een overstekende daklijst waarboven een afgeknot tentdak, gedekt door rode pannen, bekroond door een lantaarn. Voorgevel aan de Honthorststraat bestaat uit drie traveeën welke van elkaar gescheiden worden door lisenen. De middelste, de ingangstravee, is een weinig teruggerooid. De entree ligt in een boogportiek, toegankelijk via een natuurstenen stoep, achter een grille. Aan weerszijden van de portiek een smal langwerpig venster met tuimelbovenlicht. Op de eerste verdieping een groot in drieën onderverdeeld venster geflankeerd door twee smalle vensters. Hier eveneens tuimelbovenlichten. Op de tweede verdieping een inwendig balkon met ajour balustrade. De twee zijtraveeën van de voorgevel zijn identiek met gekoppelde vensters in de eerste twee verdiepingen. Op de tweede verdieping elk een in drieën onderverdeeld, enigszins naar buiten hellend, venster met roedenverdeling. Onder de vensters sierconsoles. De zijgevel aan de Jan Luykenstraat bestaat eveneens uit drie traveeën, van elkaar gescheiden door lisenen. De middentravee heeft over de hoofdverdieping een ronde erker waarin vier langwerpige vensters met tuimelbovenlichten. De erker heeft een bovenliggend balkon met ajour balustrade. In de zijtraveeën gekoppelde vensters. In de tweede verdieping uitkragende vensters met roedenverdeling en met sierconsoles. Achtergevel (O) bestaat uit drie traveeën, van elkaar gescheiden door lisenen. In de rechtertravee een uitbouw onder een hellend dak bedekt door rode pannen. In de middentravee over de hoofdverdieping een driehoekige erker waarboven een balkon met ajour balustrade. Balkondeur met getoogd bovenlicht. De vier smalle vensters in de erker zijn voorzien van een roedenverdeling. In de linkertravee over eerste en tweede verdieping een flauw uitstekende erker. Overige vensters als hierboven beschreven. Rechterzijgevel (Z) met onregelmatig geplaatste vensters. In de middentravee een zijingang. In de rechtertravee een in drieën verdeelde erker over eerste en tweede verdieping. De vier gevelzijden worden verder verlevendigd door het gebruik van hoeklisenen en de drie gemetselde, boven elkaar gelegen, banden op de tweede verdieping. N.B. De garage is in 1925 toegevoegd door A. Moen. Waardering Rationalistische villa van belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige waarde als onderdeel van de villabebouwing aan en rondom het Museumplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505727
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Reens in Amsterdam

Linkerdeel van vrijstaande dubbelvilla

Honthorststraat 5
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel van een in 1902 door E. Breman in traditionele stijl met neo-maniëristische en Art Nouveau invloeden ontworpen, aan v..

Rechterdeel van vrijstaande dubbelvilla

Honthorststraat 7
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel van een in 1902 door E. Breman in traditionele stijl met neo-maniëristische en Art Nouveau invloeden ontworpen, aan ..

Rechterdeel van een vrijstaande dubbele villa

Jan Luijkenstraat 9
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel van een in 1911-1912 tot stand gekomen geheel vrijstaande dubbele villa. Gebouwd in opdracht van de N.V. Bouw- en Exp..

Linkerdeel van een geheel vrijstaande dubbele villa

Jan Luijkenstraat 7
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel van een in 1911-1912 tot stand gekomen geheel vrijstaande dubbele villa. Gebouwd in opdracht van de N.V. Bouw- en Expl..

Villa Roelvink

Honthorststraat 9
Amsterdam
Inleiding Een op de hoek van de Honthorststraat en Paulus Potterstraat aan vier zijden vrijstaande VILLA, genaamd villa Roelvink, met bijbe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Reens in Amsterdam

Foto's (3)