Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Linkerdeel van vrijstaande dubbelvilla in Amsterdam

Woonhuis

Hobbemastraat 16
1071ZB Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1902
Architect: E. Breman


Beschrijving van Linkerdeel van vrijstaande dubbelvilla

Inleiding Linkerdeel van een in 1902 door E. Breman in overgangs-architectuur met neo-maniëristische en Art Nouveau invloeden ontworpen, aan vier zijden vrijstaande, DUBBELVILLA. Omschrijving Linkerdeel van in gele baksteen, op een nagenoeg rechthoekige plattegrond, opgetrokken dubbelvilla bestaande uit souterrain, hoofdverdieping, eerste verdieping en een kapverdieping onder een wolfdak bedekt met rode pannen. Een groot dakkapel met door roeden onderverdeelde vensters boven de onderbroken daklijst. De dakkapel wordt gedekt door een schilddak. De rechtertravee is twee vensterassen breed en risaleert een weinig ten opzichte van de één vensteras brede ingangstravee. Het souterrain is van natuursteen en vormgegeven als een driehoekige erker. Boven het souterrain, op de hoofdverdieping, een balkon met opengewerkte gemetselde balustrade. Het balkon wordt overdekt door een matglazen lessenaardak met houten roeden. Op de eerste verdieping wederom een balkon met in art nouveau-stijl gedetailleerde houten borstwering. De entree ligt in een portiek waarboven een lessenaardak gedekt door rode pannen. Rechthoekige houten deur met twee zijlichten en bovenlicht. Boven het lessenaardak twee kleine diep gelegen en gekoppelde vensters. Alle overige vensters zijn rechthoekig en getoogd en regelmatig over de gevel verdeeld. De achtergevel heeft een driehoekige houten erker over hoofd- en eerste verdieping. Zijgevel met tweede ingang waarboven een afhellend dak met pannen. Erkervenster ter hoogte van de eerste verdieping. In het midden een door de overstekende daklijst heen brekende dakkapel met lessenaardak gedekt door rode pannen. In de zijgevel onregelmatig geplaatste smalle diepgelegen vensters met natuurstenen onder- en bovendorpels. N.B. Deze villa ligt precies in de lengte-as van de eveneens door Breman in 1902 ontworpen identieke villa Honthorststraat 5-7. Beide villa's zijn volgens één bouwtekening gebouwd. Waardering In overgangs-architectuur gebouwde villa met Berlagiaanse en Art Nouveau detailleringen van belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige waarde als onderdeel van de villabebouwing aan en rondom het Museumplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505720
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Linkerdeel van vrijstaande dubbelvilla in Amsterdam

Rechterdeel van vrijstaande dubbelvilla

Hobbemastraat 14
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel van een in 1902 door E. Breman in overgangs-architectuur met neo-maniëristische en Art Nouveau invloeden ontworpen, ..

Vrijstaande villa in overgangsarchitectuur

Paulus Potterstraat 8
Amsterdam
Inleiding Een in 1902-1903 gerealiseerde, in overgangsarchitectuur door L. Beirer ontworpen en aan vier zijden vrijstaande VILLA met bijbeh..

Vrijstaande villa

Paulus Potterstraat 4
Amsterdam
Inleiding Een in 1897 gerealiseerde, aan vier zijden vrijstaande, VILLA met bijbehorend hekwerk naar een ontwerp in eclectische stijl van E..

Villa

Paulus Potterstraat 2
Amsterdam
Inleiding Een in 1897 tot stand gekomen villa. Gebouwd in opdracht van H.A. Elias. De architect was C.B. Posthumus Meyjes. Gebouwd in eclec..

Geheel vrijgelegen villa

Paulus Potterstraat 6
Amsterdam
Inleiding Een in 1902-1903 tot stand gekomen geheel vrijgelegen villa. Gebouwd in opdracht van mr. J.E. Vita Israël, mogelijk naar ontwerp..

Kaart & Routeplanner

Route naar Linkerdeel van vrijstaande dubbelvilla in Amsterdam

Foto's (1)