Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechterdeel van vrijstaande dubbelvilla in Amsterdam

Woonhuis

Hobbemastraat 14
1071ZB Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1902
Architect: E. Breman


Beschrijving van Rechterdeel van vrijstaande dubbelvilla

Inleiding Rechterdeel van een in 1902 door E. Breman in overgangs-architectuur met neo-maniëristische en Art Nouveau invloeden ontworpen, aan vier zijden vrijstaande, DUBBELVILLA. Omschrijving Rechterdeel van in gele baksteen, op een nagenoeg rechthoekige plattegrond, opgetrokken dubbelvilla bestaande uit souterrain, hoofdverdieping, eerste verdieping en een kapverdieping onder een wolfdak bedekt met rode pannen. In de rechtertravee de entree gelegen in een portiek waarboven een lessenaardak gedekt door rode pannen. Rechthoekige houten deur met twee zijlichten en bovenlicht. Boven het lessenaardak twee kleine diep gelegen en gekoppelde vensters met roedenverdeling. Linkertravee uitlopend in een op de 18de eeuw geïnspireerde klokgevel voorzien van een natuurstenen dekplaat met een eveneens natuurstenen bekroning. Twee bolvormige natuurstenen balusters ter weerszijden. Vijfhoekige erker over souterrain en hoofdverdieping. Souterrain en hoofdverdieping worden gescheiden door een brede natuurstenen cordonband. Boven de erker uitkragend balkon met opengewerkte balustrade. De boven het naastliggende pand (nr.16) uitkragende trapgevel (Z) is afgesneden. Alle vensters zijn rechthoekig dan wel getoogd en regelmatig over de gevel verdeeld. Rechterzijgevel met een door de daklijst heen brekende dakkapel. Twee kleinere dakkapellen ter weerszijden. De gevel is verder verlevendigd door het gebruik van natuurstenen banden. Natuurstenen onder- en bovendorpels en hoekstenen. N.B. Deze villa ligt precies in de lengte-as van de eveneens door Breman in 1902 ontworpen identieke villa Honthorststraat 5-7. Beide villa's zijn volgens één bouwtekening gebouwd. Waardering In overgangs-architectuur met neo-maniëristische en Art Nouveau detaillering gebouwde villa van belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige waarde als onderdeel van de villabebouwing aan en rondom het Museumplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505713
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rechterdeel van vrijstaande dubbelvilla in Amsterdam

Linkerdeel van vrijstaande dubbelvilla

Hobbemastraat 16
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel van een in 1902 door E. Breman in overgangs-architectuur met neo-maniëristische en Art Nouveau invloeden ontworpen, a..

Lizzy Cottage

Hobbemastraat 12
Amsterdam
"Lizzy Cottage" Op een hoek gesitueerde, vrijstaande villa, met verdieping, op onregelmatige grondslag, onder een samenstel van schilddaken..

Vrijstaande villa in overgangsarchitectuur

Paulus Potterstraat 8
Amsterdam
Inleiding Een in 1902-1903 gerealiseerde, in overgangsarchitectuur door L. Beirer ontworpen en aan vier zijden vrijstaande VILLA met bijbeh..

Vrijstaande villa

Paulus Potterstraat 4
Amsterdam
Inleiding Een in 1897 gerealiseerde, aan vier zijden vrijstaande, VILLA met bijbehorend hekwerk naar een ontwerp in eclectische stijl van E..

Villa

Paulus Potterstraat 2
Amsterdam
Inleiding Een in 1897 tot stand gekomen villa. Gebouwd in opdracht van H.A. Elias. De architect was C.B. Posthumus Meyjes. Gebouwd in eclec..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rechterdeel van vrijstaande dubbelvilla in Amsterdam

Foto's (1)