Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechterdeel van vrijstaande dubbelvilla in Amsterdam

Woonhuis

Honthorststraat 7
1071DC Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1902
Architect: E. Breman


Beschrijving van Rechterdeel van vrijstaande dubbelvilla

Inleiding Rechterdeel van een in 1902 door E. Breman in traditionele stijl met neo-maniëristische en Art Nouveau invloeden ontworpen, aan vier zijden vrijstaande, DUBBELVILLA. Omschrijving Rechterdeel van in helderrode baksteen, op een nagenoeg rechthoekige plattegrond, opgetrokken dubbelvilla bestaande uit souterrain, hoofdverdieping, eerste verdieping en een kapverdieping onder een wolfdak bedekt met rode pannen. In de rechtertravee de entree gelegen in een portiek waarboven een lessenaardak gedekt door rode pannen. Rechthoekige houten deur met twee zijlichten en bovenlicht. Boven het lessenaardak twee kleine diep gelegen en gekoppelde vensters met roedenverdeling. Risalerende linkertravee uitlopend in een op de 18de eeuw geïnspireerde klokgevel voorzien van een natuurstenen dekplaat met een eveneens natuurstenen bekroning. Twee bolvormige natuurstenen balusters ter weerszijden. Ter weerszijden van het rondboogvenster met roedenverdeling twee sierijzeren muurankers. Vierhoekige erker over souterrain en hoofdverdieping. Souterrain en hoofdverdieping worden gescheiden door een brede natuurstenen cordonband. Boven de erker uitkragend balkon met opengewerkte balustrade. De boven het naastliggende pand (nr.5) uitkragende trapgevel (N) is afgesneden. Alle vensters zijn rechthoekig dan wel getoogd en regelmatig over de gevel verdeeld. Rechterzijgevel met een door de daklijst heen brekende dakkapel. Twee kleinere dakkapellen ter weerszijden. De gevel is verder verlevendigd door het gebruik van natuurstenen banden. natuurstenen onder- en bovendorpels en hoekstenen. N.B. Deze villa ligt precies in de lengte-as van de eveneens door Breman in 1902 ontworpen identieke villa Hobbemastraat 14-16. Beide villa's zijn volgens één bouwtekening gebouwd. Waardering In traditionele stijl gebouwde villa van belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige waarde als onderdeel van de villabebouwing aan en rondom het Museumplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505706
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rechterdeel van vrijstaande dubbelvilla in Amsterdam

Linkerdeel van vrijstaande dubbelvilla

Honthorststraat 5
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel van een in 1902 door E. Breman in traditionele stijl met neo-maniëristische en Art Nouveau invloeden ontworpen, aan v..

Villa Roelvink

Honthorststraat 9
Amsterdam
Inleiding Een op de hoek van de Honthorststraat en Paulus Potterstraat aan vier zijden vrijstaande VILLA, genaamd villa Roelvink, met bijbe..

Villa Reens

Honthorststraat 3
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van de Honthorststraat en Jan Luykenstraat in 1912-1913 in Rationalistische stijl opgetrokken, aan vier zijden vrijsta..

Rechterdeel van een vrijstaande dubbele villa

Jan Luijkenstraat 9
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel van een in 1911-1912 tot stand gekomen geheel vrijstaande dubbele villa. Gebouwd in opdracht van de N.V. Bouw- en Exp..

Linkerdeel van een geheel vrijstaande dubbele villa

Jan Luijkenstraat 7
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel van een in 1911-1912 tot stand gekomen geheel vrijstaande dubbele villa. Gebouwd in opdracht van de N.V. Bouw- en Expl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rechterdeel van vrijstaande dubbelvilla in Amsterdam

Foto's (1)