Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Linkerdeel van vrijstaande dubbelvilla in Amsterdam

Woonhuis

Honthorststraat 5
1071DC Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1902
Architect: E. Breman


Beschrijving van Linkerdeel van vrijstaande dubbelvilla

Inleiding Linkerdeel van een in 1902 door E. Breman in traditionele stijl met neo-maniëristische en Art Nouveau invloeden ontworpen, aan vier zijden vrijstaande, DUBBELVILLA. Omschrijving Linkerdeel van in helderrode baksteen, op een nagenoeg rechthoekige plattegrond, opgetrokken dubbelvilla bestaande uit souterrain, hoofdverdieping, eerste verdieping en een kapverdieping onder een wolfdak bedekt met rode pannen. Een grote dakkapel met door roeden onderverdeelde vensters boven de onderbroken daklijst. De dakkapel wordt gedekt door een schilddak. De rechtertravee is twee vensterassen breed en risaleert een weinig ten opzichte van de één vensteras brede ingangstravee. Het souterrain is van natuursteen en bevat een driezijdige erker. Boven het souterrain, op de hoofdverdieping, een balkon met opengewerkte gemetselde borstwering. Het balkon wordt overdekt door een lessenaardak. Op de eerste verdieping wederom een balkon met in Art Nouveau-trant gedetailleerde houten borstwering. De entree ligt in een portiek waarboven een lessenaardak gedekt door rode pannen. Rechthoekige houten deur met twee zijlichten en bovenlicht. Boven het lessenaardak twee kleine diep gelegen en gekoppelde vensters. Alle overige vensters zijn rechthoekig en getoogd en regelmatig over de gevel verdeeld. De achtergevel heeft een driehoekige houten erker over hoofd- en eerste verdieping. N.B. Deze villa ligt precies in de lengte-as van de eveneens door Breman in 1902 ontworpen identieke villa Hobbemastraat 14-16. Beide villa's zijn volgens één bouwtekening gebouwd. Waardering In traditionele stijl gebouwde villa van belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede vanbelang vanwege de stedebouwkundige waarde als onderdeel van de villabebouwing aan en rondom het Museumplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505699
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Linkerdeel van vrijstaande dubbelvilla in Amsterdam

Rechterdeel van vrijstaande dubbelvilla

Honthorststraat 7
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel van een in 1902 door E. Breman in traditionele stijl met neo-maniëristische en Art Nouveau invloeden ontworpen, aan ..

Villa Reens

Honthorststraat 3
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van de Honthorststraat en Jan Luykenstraat in 1912-1913 in Rationalistische stijl opgetrokken, aan vier zijden vrijsta..

Villa Roelvink

Honthorststraat 9
Amsterdam
Inleiding Een op de hoek van de Honthorststraat en Paulus Potterstraat aan vier zijden vrijstaande VILLA, genaamd villa Roelvink, met bijbe..

Rechterdeel van een vrijstaande dubbele villa

Jan Luijkenstraat 9
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel van een in 1911-1912 tot stand gekomen geheel vrijstaande dubbele villa. Gebouwd in opdracht van de N.V. Bouw- en Exp..

Linkerdeel van een geheel vrijstaande dubbele villa

Jan Luijkenstraat 7
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel van een in 1911-1912 tot stand gekomen geheel vrijstaande dubbele villa. Gebouwd in opdracht van de N.V. Bouw- en Expl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Linkerdeel van vrijstaande dubbelvilla in Amsterdam

Foto's (1)