Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dreesmannhuis in Amsterdam

Woonhuis

Johannes Vermeerstraat 2
1071DR Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1911-1912


Beschrijving van Dreesmannhuis

Inleiding Op de hoek van Johannes Vermeerstraat en Honthorststraat in 1911-1912 uitgevoerde VILLA met bijbehorend HEKWERK naar een ontwerp in historiserende stijl ge├źnt op het Hollands en Engels classicisme van J.A. van Straaten jr. in opdracht van A.W.M. Mensing. De constructiewerkzaamheden werden uitgevoerd door de Amsterdamsche Fabriek van Cementijzerwerken. In 1918 werd het pand bewoond door W.J.R. Dreesmannn waarna de villa bekend stond onder de naam het 'Dreesmannhuis'. Omschrijving Op een samengestelde plattegrond uit baksteen opgetrokken villa bestaande uit beganegrond, eerste verdieping, tweede verdieping en een kapverdieping onder een schilddak bedekt met leien. Op het dak dakkapellen en vier gemetselde schoorstenen, thans vervangen door met lood bedekte houten schoorstenen. De villa heeft geblokte hoeklisenen en een flauw overhellende gootlijst. Onder de lijst een gemetseld tandfries. De vensters, regelmatig in de gevel geplaatst, zijn alleen aan de oostgevel en deels in de westgevel per twee gekoppeld en voorzien van schuiframen met roedenverdeling en zesruits bovenlichten. Alle vensters (in de westgevel deels) voorzien van luiken of blinden met gehengen om verticale duimen en een strekkenlaag als bovendorpel. Alle gevelzijden drie vensterassen breed. Aan de voorgevel (O) houten ingangsportaal op stenen basement met houten deur, bereikbaar via hardstenen stoep, waarboven luifel op smeedijzeren consoles. Vensters in portaal voorzien van roedenverdeling. Links een uitbouw over de beganegrondverdieping waarboven balcon met houten borstwering. Dienstingang onder luifel. Linkerzijgevel (Z) met glazen serre-uitbouw over beganegrondverdieping met openslaande deuren en roedenverdeling. Rechterzijgevel (N) en achtergevel (W) zoals beschreven in de hierboven staande eerste twee alinea's. Sierijzeren hekwerk op bakstenen plint met op de hoeken gemetselde hekpijlers met natuurstenen bolvormige bekroning. N.B. In 1927 is het pand veranderd en uitgebreid met bestemming van de door die verandering en uitbreiding ontstane ruimte tot twee kamers en een huiskapel. De architect was Jan Kuyt Wzn. De opdrachtgever was W.J.R Dreesmann. In 1961 inwendig veranderd door Publieke Werken met bestemming ervan als Kunsthistorisch Instituut van de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 1991 is hier gevestigd het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde die het pand in datzelfde jaar liet verbouwen met bestemming daarvan tot bibliotheek, studiezaal en kantoor. Waardering Vroeg 20ste-eeuwse villa, uitgevoerd in de historiserende stijl, met bijbehorend hekwerk van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Tevens van belang vanwege stedebouwkundige en ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van de villabebouwing rond het Museumplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505664
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dreesmannhuis in Amsterdam

Vrijstaande villa

Honthorststraat 22
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van de Honthorststraat en het Museumplein in 1907 tot stand gekomen VILLA met bijbehorend hekwerk naar een historisere..

Directeur-dokterswoning bij het naastliggende ziekenhuis

Museumplein 9
Amsterdam
In oorsprong geheel vrijstaande villa 'directeur-dokterswoning bij het naastliggende ziekenhuis', met twee verdiepingen onder schilddak met ..

Boerhaave kliniek

Teniersstraat 1
Amsterdam
In oorsprong geheel vrijstaand pand, als ziekenhuis gebouwd 1908-11 door Jos.Th.J. Cuypers en Jan Stuyt in een traditionalistische, bij grot..

Brandweerkazerne

Honthorststraat 25
Amsterdam
Brandweerkazerne, gebouwd 1897 door H.Leguyt. Vrijstaand gebouw met verdieping onder dwarsgeplaatst zadeldak met dakkapellen in eenvoudige n..

Villa

Johannes Vermeerstraat 14
Amsterdam
Inleiding In 1912 opgetrokken op de hoek van Johannes Vermeerstraat en Teniersstraat aan drie zijden vrijstaande VILLA naar een ontwerp van..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)