Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Amsterdam

Woonhuis

Johannes Vermeerstraat 14
1071DR Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1912
Architect: Karel de Bazel


Beschrijving van Villa

Inleiding In 1912 opgetrokken op de hoek van Johannes Vermeerstraat en Teniersstraat aan drie zijden vrijstaande VILLA naar een ontwerp van K.P.C. de Bazel in Rationalistische trant met Egyptische invloeden in de detaillering in opdracht van J.C. Loman. Omschrijving Op een samengestelde plattegrond gebouwd bakstenen woonhuis op een eveneens bakstenen basement voorzien van cordonbanden bestaande uit een hoofdverdieping, eerste verdieping en een kapverdieping onder een sterk overkragende mansardekap met sierkorbelen. Het dak is bedekt met leien. Onder de daklijst rondom de gehele gevel een fries met meanderpatronen. Deze zelfde patronen zijn ook te vinden in de muurvlakken boven elk venster. De risaliet van de voorgevel (O) is zowel op hoofd- als eerste verdieping voorzien van een groot kruisvenster met hardstenen onderdorpel. De ingang in het teruggerooide geveldeel ligt achter een portaal dat wordt gedekt door een tentdak. Het portaal steunt op vier geometrisch bewerkte houten kolommen die op hun beurt rusten op een bakstenen plint. Rechthoekige eikehouten deur met naastliggend glas-in-lood venster. Ook in dit geveldeel grote kruisvensters. Dakkapel met tweeruitsvenster. Rechterzijgevel aan de Teniersstraat met vijf identieke kruisvensters en twee dakkapellen. Rechts een lage aanbouw over de hoofdverdieping gedekt door een tentdak met leien met overkragende daklijst. Linkerzijgevel met risaliet en erkeruitbouw over hoofdverdieping met bovenliggend balcon. In de erker een tweede ingang toegankelijk via een hardstenen stoep. Boven de risaliet balcon met borstwering. Gemetselde schoorsteen aan westzijde. Waardering Woonhuis in rationalistische stijl van algemeen belang wegens architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde, detaillering ge├źnt op Egyptische geometrische motieven. Pand wegens stedebouwkundige en ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van de omringende villabebouwing rondom het Museumplein. Bovendien van belang in het oeuvre van K.P.C. de Bazel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505657
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Amsterdam

Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45

Johannes Vermeerstraat 37
Amsterdam
Omschrijving Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Gedekt door een zadeldak met rode pannen. Hoge schoo..

Hoekvilla

Teniersstraat 6
Amsterdam
Omschrijving Hoekvilla van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Deze hoekbebouwing wordt gedekt door een samen geste..

Directeur-dokterswoning bij het naastliggende ziekenhuis

Museumplein 9
Amsterdam
In oorsprong geheel vrijstaande villa 'directeur-dokterswoning bij het naastliggende ziekenhuis', met twee verdiepingen onder schilddak met ..

Boerhaave kliniek

Teniersstraat 1
Amsterdam
In oorsprong geheel vrijstaand pand, als ziekenhuis gebouwd 1908-11 door Jos.Th.J. Cuypers en Jan Stuyt in een traditionalistische, bij grot..

Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45

Johannes Vermeerstraat 39A
Amsterdam
Omschrijving Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Gedekt door een zadeldak met rode pannen. Eenvoudige..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in Amsterdam

Foto's (1)