Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Op een L-vormige plattegrond op de hoek van Cornelis Schuytstraat en in Amsterdam

Woonhuis

Cornelis Schuytstraat 62
1071JL Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1917


Beschrijving van Op een L-vormige plattegrond op de hoek van Cornelis Schuytstraat en

Inleiding Op een L-vormige plattegrond op de hoek van Cornelis Schuytstraat en J.J. Viottastraat in 1917 opgetrokken blok van vijf geschakelde EENGEZINSWONINGEN in Amsterdamse School-stijl naar een ontwerp van G.F. La Croix in opdracht van H. van der Schaar. Aan de zijde van Cornelis Schuytstraat een in Amsterdamse School-stijl vormgegeven TUINHEK. N.B. In 1977 werd het pand J.J. Viottastraat 34 veranderd tot dependance van HAVO school voor meisjes De Breitner door J.M. Bantjes. Omschrijving Herenhuisblok bestaande uit twee aan twee gespiegelde woningen. Het pand bestaat uit drie bouwlagen en is gebouwd onder een geknikt door rode pannen gedekt dak met bewerkte gootlijst. Onder de gootlijst een eveneens bewerkt fries. De woningen aan de Cornelis Schuytstraat bestaan elk uit twee traveeën van ongelijke breedte. De bredere travee eindigt telkens in een paraboolvormige geknikte top, voorzien van decoratief metselwerk, waarin een Frans balcon is aangebracht met ijzeren balustrade waarachter drie gekoppelde balcondeuren met kruisramen met door houten roeden diamantvormig onderverdeelde tuimelbovenlichten. In dezelfde travee beganegronds en op de eerste verdieping twee naar buiten knikkende in drieën verdeelde vensters met beganegronds ruitvormig onderverdeelde glas-in-lood ramen en op de eerste verdieping verticaal onderverdeelde bovenlichten. De brede houten raamposten van deze vensters zijn voorzien van decoratief snijwerk. De smalle travee met beganegronds de entree wordt telkens omgeven door een houten geprofileerde omlijsting. Rechthoekige deur waarin klein ruitvormig raam en bovenlicht. Boven de entree, op de eerste verdieping,rechthoekig venster met bovenlicht. De brede houten raamposten zijn voorzien van decoratief snijwerk en deels van blinden met ruitvormig patroon. Bij nr.66 en 68 voorts een bovenlicht met Andreaskruis. Bij nr.68 tevens een driezijdige erker met sierlijk gesmeed balconhek. Op de hoek onder de gootlijst in siersmeedwerk 'ANNO 1917'. Daarboven in de kap een dakkapel met in drieën verdeeld venster waarin in oorsprong ruitvormig onderverdeelde ramen met bovenlichten. De gevels zijn verder voorzien van decoratief metselwerk. Houten tuinhek op bakstenen plint met toegangshekje tussen houten in Amsterdamse School-stijl gedecoreerde paraboolvormige posten. De posten zijn bevestigd aan, met geprofileerd natuursteen afgewerkte, bakstenen kolommen. Aan de zijde van de J.J. Viottastraat heeft nr.34 verder een driezijdige houten erker in de linkertravee en in de derde travee een geprofileerde paraboolvormige ingangsportiek. In het midden een grotere, door driehoekig fronton bekroonde dakkapel. Waardering Herenhuisblok van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Tevens van beeldbepalend belang vanwege de situering op de hoek van Cornelis Schuytstraat en J.J. Viottastraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505575
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Cornelis Schuytstraat
Huize Zonnehoek
Huize Zonnehoek
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Begin Van Eeghenstraat
Eind Reinier Vinkeleskade
Algemene informatie
Genoemd naar Cornelis Schuyt
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Cornelis Schuytstraat is een straat in Amsterdam-Zuid. De straat is vernoemd naar de Nederlandse componist en orgelspeler Cornelis Schuyt (1557-1616).

Ligging

De straat begint bij de Van Eeghenstraat, nabij het Vondelpark. In zuidwaartse richting kruist deze de Willemsparkweg en de De Lairessestraat. Op de Willemsparkweg bevindt zich de halte Cornelis Schuytstraat van tramlijn 2. Ook op de De Lairessestraat wordt een tramlijn gekruist (16), maar daar is geen halte.

Op de hoeken met de Willemsparkweg en de Johannes Verhulststraat heeft de straat een onderbreking met twee ruitvormige pleinen. De straat eindigt schuin op een brug over het Noorder Amstelkanaal en loopt daar over in de Breitnerstraat. Rechts over het water ligt het Hilton Hotel.

Karakter

In de Cornelis Schuytstraat bevindt zich een mix van winkels, kantoren en woningen. De winkels in de straat zijn veelal exclusief en specialistisch van aard. Er zitten verscheidene patisserieën, delicatessenzaken en luxe modewinkels. Oorspronkelijk waren er veel buurtwinkels voor dagelijkse boodschappen. Na het verdwijnen van deze winkels hebben bewoners in 2008 voorgesteld een markt in deze buurt in te stellen.[1]

Gebouwen

Onder andere de volgende gebouwen hebben de status van rijksmonument:

  • De etagehuizen (flatgebouwen) Zonnehoek (1916) en Zuidwyck (1919), op hoeken van de De Lairessestraat, ontworpen door F.A. Warners, die in Zonnehoek ook zijn architectenbureau heeft gevestigd.
  • Het gebouw uit 1919 op nr. 57, ook al op een hoek met de De Lairessestraat. Hier was oorspronkelijk het Nederlands Scheepvaartmuseum gevestigd, tot de verhuizing naar 's Lands Zeemagazijn. Aan deze functie herinneren de golfmotieven die nog te zien zijn te zien in de bakstenen gevel. Sinds 1973 is hier het Veilinghuis Christie's gevestigd.[2]
  • Op nrs. 62-68, tussen de De Lairessestraat en de J.J. Viottastraat, staan herenhuizen uit 1917 naar ontwerp van G.F. La Croix.

Trivia

De in 2008 overleden mode-ontwerper Percy Irausquin begon zijn loopbaan met een winkel in de Cornelis Schuytstraat. Deze winkel moest hij in 2007 sluiten na een zakelijk conflict.[3]


Monumenten in de buurt van Op een L-vormige plattegrond op de hoek van Cornelis Schuytstraat en in Amsterdam

Geschakelde eengezinswoning

J.J. Viottastraat 34
Amsterdam
Inleiding Aan J.J. Viottastraat gelegen deel van op een L-vormige plattegrond op de hoek van Cornelis Schuytstraat en J.J. Viottastraat in ..

Scheepvaartkundig museum

Cornelis Schuytstraat 57
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van de De Lairessestraat en Cornelis Schuytstraat aan drie zijden vrijliggend, tussen 1917 en 1920 in verstrakte Amste..

Dubbele villa

J.J. Viottastraat 33
Amsterdam
Inleiding In 1925-1926 tot stand gekomen dubbele VILLA. De opdracht tot de bouw werd verleend door W. den Tex - Bondt. De architect was F.A..

In oranje-rode baksteen opgetrokken dubbele villa met drie bouwlagen

Cornelis Schuytstraat 72
Amsterdam
Omschrijving In oranje-rode baksteen opgetrokken dubbele VILLA met drie bouwlagen, architect F.A. Warners. Het geheel is gebouwd op een sam..

Garage in rode baksteen op rechthoekig grondplan en gedekt door een plat dak

Cornelis Schuytstraat 72
Amsterdam
Omschrijving Een in rode baksteen gemetselde GARAGE op rechthoekig grondplan en gedekt door een plat dak. Aan de noordzijde een dubbele ope..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)