Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Geschakelde eengezinswoning in Amsterdam

Woonhuis

J.J. Viottastraat 34
1071JS Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1917
Architect: G.F. La Croix


Beschrijving van Geschakelde eengezinswoning

Inleiding Aan J.J. Viottastraat gelegen deel van op een L-vormige plattegrond op de hoek van Cornelis Schuytstraat en J.J. Viottastraat in 1917 opgetrokken blok van vijf geschakelde EENGEZINSWONINGEN in Amsterdamse School-stijl naar een ontwerp van G.F. La Croix in opdracht van H. van der Schaar. Aan de zijde van Cornelis Schuytstraat een in Amsterdamse School-stijl vormgegeven TUINHEK. In 1977 veranderd tot dependence van H.A.V.O.-school voor meisjes 'De Breitner' door J.M. Bantjes. Omschrijving Aan de J.J. Viottastraat gelegen woning bestaande uit drie bouwlagen en gebouwd onder een geknikt door rode pannen gedekt dak met bewerkte gootlijst. Onder de gootlijst een eveneens bewerkt fries. In de linkertravee beganegronds en op de eerste verdieping een licht naar buiten kragende driehoekerker omgeven door een inspringende bakstenen omlijsting met in drie├źn verdeelde vensters met ruitvormig onderverdeelde bovenlichten. De brede houten raamposten van deze vensters zijn voorzien van decoratief snijwerk. De middentravee met beganegronds en op de verdieping twee eenruitsvensters waarvan de bovenlichten beganegronds ruitvormig en op de verdieping verticaal zijn onderverdeeld. In de rechtertravee diepgelegen paraboolvormige en geknikte entree omgeven door een in decoratief metselwerk uitgevoerde omlijsting. Rechthoekige deur waarin klein raam met door een Andreaskruis onderverdeeld paraboolvormig bovenlicht. Rechts van de entree eenruitsvenster met ruitvormig onderverdeeld bovenlicht. Op de eerste verdieping in de rechtertravee twee eenruitsvensters met verticaal onderverdeelde bovenlichten. De ramen in de dakkapellen zijn ruitvormig onderverdeeld met smalle verticaal onderverdeelde bovenlichten. De gevel is verder voorzien van decoratief metselwerk. Waardering Deel van bouwblok van belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Tevens van beeldbepalend belang als onderdeel van een bouwblok dat gelegen is op de hoek van Cornelis Schuytstraat en J.J. Viottastraat. Bovendien van belang in het oeuvre van G.F. La Croix. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505567
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Geschakelde eengezinswoning in Amsterdam

Dubbele villa

J.J. Viottastraat 33
Amsterdam
Inleiding In 1925-1926 tot stand gekomen dubbele VILLA. De opdracht tot de bouw werd verleend door W. den Tex - Bondt. De architect was F.A..

Op een L-vormige plattegrond op de hoek van Cornelis Schuytstraat en

Cornelis Schuytstraat 62
Amsterdam
Inleiding Op een L-vormige plattegrond op de hoek van Cornelis Schuytstraat en J.J. Viottastraat in 1917 opgetrokken blok van vijf geschake..

In oranje-rode baksteen opgetrokken dubbele villa met drie bouwlagen

Cornelis Schuytstraat 72
Amsterdam
Omschrijving In oranje-rode baksteen opgetrokken dubbele VILLA met drie bouwlagen, architect F.A. Warners. Het geheel is gebouwd op een sam..

Garage in rode baksteen op rechthoekig grondplan en gedekt door een plat dak

Cornelis Schuytstraat 72
Amsterdam
Omschrijving Een in rode baksteen gemetselde GARAGE op rechthoekig grondplan en gedekt door een plat dak. Aan de noordzijde een dubbele ope..

Linkerdeel van een dubbele villa

J.J. Viottastraat 37
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel (O.) van een in 1925-1926 tot stand gekomen DUBBELE VILLA. Gebouwd in opdracht van C. Schleicher; de opdracht voor dit..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)