Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Geschakelde eengezinswoningen in Amsterdam

Woonhuis

Hacquartstraat 30
1071SJ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1923, circa
Architect: G.J. Rutgers


Beschrijving van Geschakelde eengezinswoningen

Inleiding Deel van op de hoek van Cornelis Schuyt- en Hacquartstraat op een L-vormig terrein opgetrokken vier geschakelde EENGEZINSWONINGEN met houten TUINHEK aan de zijde van de Cornelis Schuytstraat. Het bouwblok is gebouwd in 1923-1924 in Amsterdamse School-stijl naar een ontwerp van G.J. Rutgers in opdracht van J. Vegersteen. Beide woningen aan de Hacquartstraat zijn ten opzichte van elkaar gespiegeld. De vensters van Hacquartstraat 32 zijn alle modern en vallen buiten de bescherming. Omschrijving Herenhuis met rode bakstenen gevel aan Hacquartstraat 30 bestaande uit drie bouwlagen onder eenplat dak met hardstenen daklijst boven een tandfries. Beganegronds een venster bestaande uit groot middenraam met twee flankerende kleinere ramen onderverdeeld door brede houten roeden met vier bovenlichten van gelijk formaat met glas-in-lood. Verdiept portiek met afgeronde hoeken onder een brede bepleisterde dorpel toegankelijk via een uit drie treden bestaande hardstenen stoep met ingelegd tegelwerk. Links in de portiek een groot eenruitsvenster boven een hardstenen brievenbus. Rechterzijde van portiek bekleed met naar onder toe inspringende en bewerkte zandstenen blokken waarvan de bovenste zijn voorzien van een voorstelling in laagreliëf. Rechts van de portiek een wit gepleisterde en bewerkte steen waarin uitgehakt het nummer '30'. Op de eerste verdieping een in tweeën verdeeld venster met vier bovenlichten met glas-in-lood. Op de risalerende bovenverdieping drie eenruitsvensters onder een strekkenlaag met in vieren onderverdeeld bovenlicht boven een hardstenen dorpel met sierconsoles in de tussenliggende muurvlakken. Uitkragende sierconsole aan rechterzijde van de gevel ter hoogte van bovenverdieping. Waardering Deel van vier geschakelde woonhuizen van architectuurhistorisch belang alsmede van beeldbepalend belang vanwege de situering van het gehele bouwblok op de hoek van Cornelis Schuytstraat en Hacquartstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505550
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Geschakelde eengezinswoningen in Amsterdam

Geschakelde eengezinswoningen

Hacquartstraat 32
Amsterdam
Inleiding Deel van op de hoek van Cornelis Schuyt- en Hacquartstraat op een L-vormig terrein opgetrokken vier geschakelde EENGEZINSWONINGEN..

Vier geschakelde eengezinswoningen

Cornelis Schuytstraat 69
Amsterdam
Inleiding Deel van op de hoek van Cornelis Schuyt- en Hacquartstraat op een L-vormig terrein opgetrokken vier geschakelde EENGEZINSWONINGEN..

Vier geschakelde eengezinswoningen met houten tuinhek

Cornelis Schuytstraat 67
Amsterdam
Inleiding Deel van op de hoek van Cornelis Schuyt- en Hacquartstraat op een L-vormig terrein opgetrokken vier geschakelde EENGEZINSWONINGEN..

Vrijstaande villa

Cornelis Schuytstraat 65
Amsterdam
Inleiding In 1918-1919 in zakelijk-expressionistische trant gebouwde, vrijstaande VILLA. In opdracht van S.R. Klatte ontworpen door de arch..

Herenhuizen

Hacquartstraat 19
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Reijnier Vinkeleskade, Hacquartstraat en Cornelis Schuytstraat gelegen westelijk deel van een tussen 1923 en 1925 ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Geschakelde eengezinswoningen in Amsterdam

Foto's (1)