Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vier geschakelde eengezinswoningen in Amsterdam

Woonhuis

Cornelis Schuytstraat 69
1071JG Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1923-1924
Architect: G.J. Rutgers


Beschrijving van Vier geschakelde eengezinswoningen

Inleiding Deel van op de hoek van Cornelis Schuyt- en Hacquartstraat op een L-vormig terrein opgetrokken vier geschakelde EENGEZINSWONINGEN met houten TUINHEK aan de zijde van de Cornelis Schuytstraat. Het bouwblok is gebouwd in 1923-1924 in Amsterdamse School-stijl naar een ontwerp van G.J. Rutgers in opdracht van J. Vegersteen. Omschrijving Hoekherenhuis met rode bakstenen gevel aan Cornelis Schuytstraat 69 bestaande uit drie bouwlagen onder een plat dak met bepleisterde daklijst onder een eveneens bepleisterde attiek. Beganegronds vijfhoeks erker met ervoor een gemetselde bloemenbak en bovenliggend rond balcon met bloembak. In de muurvlakken van de erker aan weerszijden van het middelste raam twee zandstenen reliefs met vogelmotieven; voorts staande siertandlijst. Vensters in de erker bestaande uit een eenruitsraam met in tweeën verdeelde bovenlichten met glas-in-lood. Portiek met twee flankerende zandstenen dierreliefs. Rechthoekige houten deur met naar voren springende bovenlichten. Links van portiek venster met in vieren verdeeld bovenlicht met glas-in-lood. Eenzelfde venster erboven op de eerste verdieping. Boven de portiek, ter hoogte van de eerste verdieping, vierkant venster met glas-in-lood. Op eerste verdieping balcondeur met in drieën onderverdeeld bovenlicht met glas-in-lood. Overgang naar bovenste verdieping wordt gevormd door bepleisterde en uitkragende cordonlijst. De verdieping is in zijn geheel bepleisterd met tussenliggende vensters van hetzelfde formaat. De bovenverdieping heeft in de zijgevel een identieke vormgeving. In de zijgevel op de eerste verdieping een ronde hoekerker op een betonnen console en een in drieën onderverdeelde ronde vensterpartij. Waardering Deel van vier geschakelde woonhuizen met houten tuinhek van architectuurhistorisch belang alsmede van beeldbepalend belang vanwege de situering van het gehele bouwblok op de hoek van Cornelis Schuytstraat en Hacquartstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505541
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vier geschakelde eengezinswoningen in Amsterdam

Geschakelde eengezinswoningen

Hacquartstraat 32
Amsterdam
Inleiding Deel van op de hoek van Cornelis Schuyt- en Hacquartstraat op een L-vormig terrein opgetrokken vier geschakelde EENGEZINSWONINGEN..

Vier geschakelde eengezinswoningen met houten tuinhek

Cornelis Schuytstraat 67
Amsterdam
Inleiding Deel van op de hoek van Cornelis Schuyt- en Hacquartstraat op een L-vormig terrein opgetrokken vier geschakelde EENGEZINSWONINGEN..

Geschakelde eengezinswoningen

Hacquartstraat 30
Amsterdam
Inleiding Deel van op de hoek van Cornelis Schuyt- en Hacquartstraat op een L-vormig terrein opgetrokken vier geschakelde EENGEZINSWONINGEN..

Vrijstaande villa

Cornelis Schuytstraat 65
Amsterdam
Inleiding In 1918-1919 in zakelijk-expressionistische trant gebouwde, vrijstaande VILLA. In opdracht van S.R. Klatte ontworpen door de arch..

Boothuis en tuinhuis

Cornelis Schuytstraat 74
Amsterdam
Omschrijving BOOTHUIS en TUINHUIS gelegen aan het Noorder-Amstelkanaal en aan de uiterste westgrens van de tegenwoordige tuin van het pand ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vier geschakelde eengezinswoningen in Amsterdam

Foto's (1)