Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechterdeel van een dubbele woonvilla in Amsterdam

Woonhuis

J.J. Viottastraat 39
1071JP Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1925-1926
Architect: F.A. Warners


Beschrijving van Rechterdeel van een dubbele woonvilla

Inleiding Rechterdeel (W.) van een in 1925-1926 tot stand gekomen DUBBELE WOONVILLA. Gebouwd in opdracht van C. Schleicher; de opdracht voor dit deel van de villa werd later overgenomen door N.V. Aannemings Maatschappij voorheen J. Rozestraten. De architect was F.A. Warners; de constructeur van de fundering en het gewapend beton was A.F. Baak. Gebouwd in de stijl van de verstrakte Amsterdamse School, met herkenbare invloeden van het werk van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Reeds in 1924 is er sprake van een verhoging van de kademuur aan het Noorder Amstelkanaal. Op de bestaande borstwering werd door F.A. Warners een opbouw ontworpen. Al in 1926 werd in opdracht van C. Schliecher door F.A. Warners de lichtkoker met ontluchting voor twee badkamers en twee toiletten gewijzigd. Omschrijving Rechterdeel van bakstenen villa bestaande uit een kelderverdieping en drie, deels vier, onderscheiden bouwlagen. Ontworpen op een samengesteld rechthoekig grondplan met erkeruitbouwen. Het geheel wordt gedekt door een plat dak. Een deel van de oorspronkelijke tuinafscheidingsmuur is nog aanwezig.De voorgevel toont op de plaats van de oorspronkelijke garagedeur (vergelijk de inpandige garage van het naastgelegen pand nr.37) een drie-ruits venster. De vensters tonen de voorkeur voor een horizontale roedeverdeling. Boven de hoofdverdieping bevindt zich een hoekloggia onder breed uitkragende lijst. De baksteenvlakken op deze 'loggiaverdieping' zijn in trapmotief decoratief uitgewerkt. De toegangsdeur tot de loggia is vanaf de straat zichtbaar. Boven de uitkragende lijst nog een blinde attiekzone. De zijgevel toont deels symmetrisch, deels asymmetrisch geplaatste vensters in diverse formaten met verticale stijlen en horizontale roedeverdeling. Uitkragende lijst, schoorsteen, risalerend zuidelijk geveldeel en entrée fungeren als cubische blokken waaruit het geheel lijkt te zijn opgebouwd. Een kleine trap met oplopende borstwering geeft toegang tot de overdekte entrée. Bordes aan de tuinzijde. De achtergevel wordt gedomineeerd door een zevenzijdige erker over twee verdiepingen. Waardering Rechterdeel van villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Architect F.A. Warners werkte hier in de verstrakte versie van de Amsterdamse School, met invloeden van het werk van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Dit is onder meer herkenbaar aan de sterk horizontale geleding van de gevels en aan de breed uitkragende lijst. Ook het gebruik van de kubusvormen doet sterk aan F.L. Wright denken. De villa is een goed voorbeeld van villabebouwing in de stijl van de Amsterdamse School. Verder van belang als onderdeel van een groepvilla's aan de J.J. Viottastraat/Cornelis Schuytstraat/Noorder Amstelkanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505526
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rechterdeel van een dubbele woonvilla in Amsterdam

Linkerdeel van een dubbele villa

J.J. Viottastraat 37
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel (O.) van een in 1925-1926 tot stand gekomen DUBBELE VILLA. Gebouwd in opdracht van C. Schleicher; de opdracht voor dit..

Dubbele villa

J.J. Viottastraat 33
Amsterdam
Inleiding In 1925-1926 tot stand gekomen dubbele VILLA. De opdracht tot de bouw werd verleend door W. den Tex - Bondt. De architect was F.A..

Geschakelde eengezinswoning

J.J. Viottastraat 34
Amsterdam
Inleiding Aan J.J. Viottastraat gelegen deel van op een L-vormige plattegrond op de hoek van Cornelis Schuytstraat en J.J. Viottastraat in ..

In oranje-rode baksteen opgetrokken dubbele villa met drie bouwlagen

Cornelis Schuytstraat 72
Amsterdam
Omschrijving In oranje-rode baksteen opgetrokken dubbele VILLA met drie bouwlagen, architect F.A. Warners. Het geheel is gebouwd op een sam..

Garage in rode baksteen op rechthoekig grondplan en gedekt door een plat dak

Cornelis Schuytstraat 72
Amsterdam
Omschrijving Een in rode baksteen gemetselde GARAGE op rechthoekig grondplan en gedekt door een plat dak. Aan de noordzijde een dubbele ope..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rechterdeel van een dubbele woonvilla in Amsterdam

Foto's (1)