Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Linkerdeel van een dubbele villa in Amsterdam

Woonhuis

J.J. Viottastraat 37
1071JP Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1925-1926
Architect: F.A. Warners


Beschrijving van Linkerdeel van een dubbele villa

Inleiding Linkerdeel (O.) van een in 1925-1926 tot stand gekomen DUBBELE VILLA. Gebouwd in opdracht van C. Schleicher; de opdracht voor dit deel van de villa werd later overgenomen door N.V. Aannemings Maatschappij voorheen J. Rozestraten. De architect was F.A. Warners; de constructeur van de fundering en het gewapend beton was A.F. Baak. Gebouwd in de stijl van de verstrakte Amsterdamse School, met herkenbare invloeden van het werk van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. N.B. Reeds in 1924 is er sprake van een verhoging van de kademuur aan het Noorder Amstelkanaal. Op de bestaande borstwering werd door F.A. Warners een opbouw ontworpen. Omschrijving Linkerdeel van bakstenen dubbelvilla bestaande uit een kelderverdieping en drie, deels vier bouwlagen. Ontworpen op een samengesteld rechthoekig grondplan met erkeruitbouwen en uitgevoerd met in- en uitspringende kubische vormen. Het geheel wordt gedekt door een plat dak. De voorgevel bevat een openslaande dubbele garagedeur. Deze inpandige garage was naast de keuken gelegen. De vensters tonen de voorkeur voor een horizontale roedenverdeling. Boven de hoofdverdieping bevindt zich een hoekloggia onder breed uitkragende lijst. De baksteenvlakken op deze 'loggiaverdieping' zijn in trapmotief decoratief uitgewerkt. De toegangsdeur tot de loggia is vanaf de straat zichtbaar. Boven de uitkragende lijst nog een blinde attiekzone. De zijgevel toont deels symmetrisch, deels asymmetrisch geplaatste vensters in diverse formaten met verticale stijlen en horizontale roedenverdeling. Uitkragende lijst, schoorsteen, risalerend zuidelijk geveldeel en entrée. Een kleine trap met oplopende borstwering geeft toegang tot de overdekte entrée. Bordes aan de tuinzijde. De achtergevel wordt gedomineerd door een zevenzijdige erker over twee verdiepingen. Waardering Linkerdeel van dubbelvilla van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Stadse villabouw in de verstrakte Amsterdamse School, met invloeden van het werk van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. dit is onder meer herkenbaar aan de sterke horizontale geleding van de gevels en aan de breed uitkragende lijst en het gebruik van de kubusvormen. Verder van belang als onderdeel van een groep villa's aan de J.J. Viottastraat/Cornelis Schuytstraat/Noorder Amstelkanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505513
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Linkerdeel van een dubbele villa in Amsterdam

Rechterdeel van een dubbele woonvilla

J.J. Viottastraat 39
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel (W.) van een in 1925-1926 tot stand gekomen DUBBELE WOONVILLA. Gebouwd in opdracht van C. Schleicher; de opdracht voo..

Dubbele villa

J.J. Viottastraat 33
Amsterdam
Inleiding In 1925-1926 tot stand gekomen dubbele VILLA. De opdracht tot de bouw werd verleend door W. den Tex - Bondt. De architect was F.A..

Geschakelde eengezinswoning

J.J. Viottastraat 34
Amsterdam
Inleiding Aan J.J. Viottastraat gelegen deel van op een L-vormige plattegrond op de hoek van Cornelis Schuytstraat en J.J. Viottastraat in ..

In oranje-rode baksteen opgetrokken dubbele villa met drie bouwlagen

Cornelis Schuytstraat 72
Amsterdam
Omschrijving In oranje-rode baksteen opgetrokken dubbele VILLA met drie bouwlagen, architect F.A. Warners. Het geheel is gebouwd op een sam..

Garage in rode baksteen op rechthoekig grondplan en gedekt door een plat dak

Cornelis Schuytstraat 72
Amsterdam
Omschrijving Een in rode baksteen gemetselde GARAGE op rechthoekig grondplan en gedekt door een plat dak. Aan de noordzijde een dubbele ope..

Kaart & Routeplanner

Route naar Linkerdeel van een dubbele villa in Amsterdam

Foto's (1)