Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Linkerdeel van een dubbele villa in Amsterdam

Woonhuis

Emmalaan 18
1075AV Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1918-1919
Architect: J.B. Janus


Beschrijving van Linkerdeel van een dubbele villa

Inleiding In 1918-1919 tot stand gekomen linkerdeel (Z.) van een DUBBELE VILLA, voltooid 14 oktober 1919. De opdracht tot de bouw werd verleend door H.C. Janus. De architect was J.B. Janus. Ontworpen in een stijl die gekenmerkt wordt door een heroriëntatie op traditionele bouwwijzen, verwant aan de 'Um 1800-beweging'. De cement-ijzerwerken werden uitgevoerd door C.L. de Rijk. N.B. In 1924 werd in opdracht van W. Kleiweg de Zwaan een garage in de ZW-hoek van het perceel gebouwd. De constructeur was A.F. Baak. Deze garage is van rijkswege niet beschermenswaardig. Het bijhorende draaihek en tuinhek werden in 1967 verwijderd. Omschrijving Linkerdeel van een bakstenen dubbele villa bestaande uit een kelderverdieping, hoofdverdieping, verdieping en kapverdieping. De villa is ontworpen op een samengesteld grondplan en heeft een samengesteld afgeknot schilddak gedekt met leien. Dakkapellen met zes-ruits licht getoogde draaira men. Houten geprofileerde uitkragende daklijst met omlopend fries uit decoratief metselwerk. De voorgevel op natuurstenen plint toont een evenwichtige vensterverdeling. De vensters op de hoofdverdieping verkeren niet langer in de oorspronkelijke staat. De vensters op de verdieping hebben meerruits bovenlichten en gemetselde strekken. De gevel heeft op het niveau van de hoofdverdieping een driezijdige erkeruitbouw over alle verdiepingen. Naar binnen gekeerde hoek in de gevel met entrée. Natuurstenen trap met klein bordes, eikehouten toogdeur met meerruits bovenlicht. Een Dorische zuil draagt een hoek balcon met natuurstenen borstwering; vierkantehoekbaluster met convexe afsluiting. Toegang tot balcon. Natuurstenen geprofileerde cordonlijst. Zijgevel met omlopende natuurstenen band boven de kelderverdieping en deels omlopende cordonlijst. Vierzijdige erker over alle verdiepingen met deels in- en uitgezwenkte kroonlijst. Ovale vensters met negen- of meer ruits roedenverdeling. Overige vensters met roedenverdeling; groot schuifraam onder grootste ovale venster. Dakkapellen met segmentvormige lijst en klein rond venster. Uitspringende schoorsteen aan de rechterzijde van de zijgevel, waarna deze gevel overgaat in de hoger opgetrokken achtergevel. De achtergevel met extra verdieping heeft een groot aantal symmetrisch geplaatste vensters met schuiframen en vierruits bovenlichten. Balcon met houten borstwering, openslaande deuren en groot bovenlicht. Klein bordes met trap naar de tuin. Waardering Linkerdeel van dubbele villa van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde. De hoekvilla heeft een belangrijke beeldbepalende functie ten opzichte van het Emmaplein. Verder van belang als onderdeel van het enige in Amsterdam als zodanig gebouwde villapark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505507
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Linkerdeel van een dubbele villa in Amsterdam

Rechterdeel van een dubbele villa

Emmalaan 16
Amsterdam
Inleiding In 1918-1920 tot stand gekomen rechterdeel (N.) van een DUBBELE VILLA, voltooid 3 mei 1920. De opdracht tot de bouw werd verleend..

IJzeren hekwerk in 'Amsterdamse School'

Emmaplein 5
Amsterdam
Inleiding Omschrijving In Amsterdamse School-stijl uitgevoerd decoratief ijzeren HEKWERK op bakstenen basement behorend bij het pand Emmap..

Rechterdeel villa in 'Amsterdamse School'

Emmaplein 5
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel van DUBBELE HOEKVILLA in verstrakt Amsterdamse School-stijl, liggend op de hoek van Emmaplein en Oranje Nassaulaan, i..

Monument voor Koningin Emma

Emmaplein 5
Amsterdam
Inleiding Aan de zuidzijde van het Emmaplein in 1938 tot stand gekomen en in het plantsoen gesitueerd MONUMENT voor koningin Emma naar een ..

Linkerdeel van een in verstrakt 'Amsterdamse School' gebouwde dubbele hoekvilla

Emmaplein 3
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel (N) van een in verstrakt Amsterdamse School-stijl gebouwde DUBBELE HOEKVILLA, liggend op de hoek van Emmaplein en Oran..

Kaart & Routeplanner

Route naar Linkerdeel van een dubbele villa in Amsterdam

Foto's (1)