Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa in Amsterdam

Woonhuis

Valeriusplein 42
1075BJ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1925
Architect: G.J. Rutgers


Beschrijving van Vrijstaande villa

Inleiding Op de hoek van Valeriusplein en Cornelis Krusemanstraat in 1925 in verstrakte Amsterdamse School-stijl met Wrightiaanse invloeden opgetrokken DUBBEL WOONHUIS naar een ontwerp van G.J. Rutgers uit 1923 in opdracht van J. Vegersteen jr. Aan Valeriusplein-zijde ommuring met in Amsterdamse School-stijl gedetailleerde poort. Hoewel genummerd Valeriusplein 42-44 bevindt de ingang zich aan de Cornelis Krusemanstraat. Omschrijving Op een nagenoeg vierkante plattegrond opgetrokken gespiegelde bakstenen dubbele woning bestaande uit twee bouwlagen onder een plat dak met overstekend houten geprofileerde daklijst onder een gemetselde attiek. Beide door afgeschuinde hoeken, waarin eenruitsvenster met zesruits bovenlichten, trechtervormige entrees bereikbaar via een uit twee treden bestaande hardstenen stoep. Rechthoekige houten deur met eenruits bovenlicht. Portieken bevatten aan weerskanten twee tuimelvensters. Smeedijzeren portiekhek bij nr.44. Boven de entrees op de verdieping een erker met vier gekoppelde negenruitsvensters onderverdeeld door houten roeden boven een brede onderdorpel. Beganegronds twee vensters met drie gekoppelde eenruitsramen met zesruits bovenlichten. Op de verdieping van nr.44 een rij van door hout omlijste kruisvensters, welke doorloopt naar en wordt voortgezet in de zijgevel van het Valeriusplein, op de hoek onderbroken door twee eveneens door hout omlijste verticale achtruitsvensters boven een brede uitkragende onderdorpel. In de zijgevel aan het Valeriusplein op de verdieping in een risalerend muurvlak een driehoekserker met verticale meerruitsramen boven een brede uitkragende onderdorpel. Boven de erker in de attiek twee gemetselde schoorstenen. Beganegronds twee vensters waarvan een eenruitsvenster met zesruits bovenlicht en een venster bestaande uit drie gekoppelde eenruitsramen met eveneens zesruits bovenlichten. Nr.42 heeft in de zijgevel in de hoektravee een erker beganegronds met bovenliggend balcon. In de erker, aan de zijde van de Cornelis Krusemanstraat, een eenruitsvenster. De achterzijde is vier traveeën breed met op de verdieping vierruitsvensters waarvan de twee buitenste in drieën en de overige in tweeën zijn onderverdeeld. Waardering Dubbele woning van algemeen belang wegens achitectuurhistorische en cultuurhistorische waarde. Eveneens van belang vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek van Valeriusplein en Cornelis Krusemanstraat en ensemblewaarde met de tegenover gelegen rectorswoning van het Amsterdamse Lyceum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505490
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa in Amsterdam

De Zonnewijzer

Valeriusplein 13
Amsterdam
Inleiding In 1919 in verstrakte Amsterdamse School-stijl met invloeden van F.L. Wright op de hoek van Valeriusplein en De Lairessestraat op..

Het Amsterdams Lyceum

Valeriusplein 15
Amsterdam
Inleiding In 1918-1920 in verstrakte Amsterdamse School-stijl op en over het zuidelijk deel van het Valeriusplein als stadspoort opgetrokke..

School voor Uitgebreid Lager Onderwijs (ULO)

Cornelis Krusemanstraat 10
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van de Cornelis Krusemanstraat en Okeghemstraat in 1920 in verstrakte Amsterdamse School-stijl opgetrokken SCHOOL voor..

Physiologisch laboratorium

Valeriusplein 11
Amsterdam
Inleiding Omvangrijk gebouw, in oorsprong physiologisch LABORATORIUM op de hoek van de De Lairessestraat en Valeriusplein, aan het Valerius..

Huize De Windroos

Okeghemstraat 25
Amsterdam
Inleiding In de knik van de Okeghemstraat, tussen Cornelis Krusemanstraat en Lomanstraat in Amsterdamse School-stijl opgetrokken blok met E..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)