Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechterdeel vrijstaande symmetrische dubbele woonvilla in Amsterdam

Woonhuis

Van Eeghenstraat 62
1071GK Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1899-1900
Architect: L. Beirer


Beschrijving van Rechterdeel vrijstaande symmetrische dubbele woonvilla

Inleiding Rechterdeel (O.) van een in 1899-1900 tot stand gekomen vrijstaande symmetrische dubbele WOONVILLA. De opdrachtgever was J. Bakker; de aanvraag werd tegelijkertijd met die voor de Jacob Obrechtstraat 2 (vm. Paviljoenstraat) ingediend. De architect was L. Beirer. De villa is gebouwd in overgangs-architectuur met invloeden van de Art Nouveau in de detaillering en de ornamentiek en met invloeden van een meer landelijke architectuur in de kap. In 1921 is in opdracht van F. Poulie door de architect J. Vegersteen jr. een uitbouw gemaakt aan de achtergevel. Omschrijving Rechterdeel van dubbele woonvilla op een samengestelde plattegrond, bestaande uit vier bouwlagen: sousterrain, hoofdverdieping, verdere verdieping en kapverdieping. Het afgeplatte schilddak wordt onderbroken door de ingestoken zadeldaken van dakkapel, hoekerker en risalerend middendeel en heeft een geknikte dakvoet. Het dak wordt met rode Friese pannen gedekt. De centraal ten opzichte van het gehele bouwblok geplaatste toegangspartij bevat een natuurstenen trap, een portiek met deur met meerruits bovenlicht en naastgelegen venster met eveneens meerruits bovenlicht. Een verticale en gemetselde luifel accentueert de toegang. Verder ongevulde gotiserende rondboognissen en een opvallend zadeldak met uitkragende houten lijst. Verticale en horizontale decoratieve baksteenbanden in gele en rode steen. Natuurstenen kraagstenen bij de rondboognisen. Vensters met schuiframen met 6-, 8- en 12-ruits bovenlichten. Dakkapel met houten topvulling en lijst; metalen hijsbalk met haak. Decoratieve tegeltableaux met florale mottieven boven venster van de hoofdverdieping. Overhoeks geplaatste erker met vensters met schuiframen met 12-ruits bovenlicht, topgevel met verdiept segmentvormig venster met houten verticale tracering. De zijgevel toont een erker op de hoofdverdieping, muurnissen, horizontale decoratieve geelrode baksteenbanden en dakkapellen. Centraal gelegen een architectonische accentuering over alle bouwlagen met rondboogfries, smalle vensters en topgevel met wolfeind. De achtergevel heeftsymmetrisch geplaatste vensters met schuiframen en meerruits bovenlichten, een grote serre met balcon met houten a jour borstwering, een rondboogfries met tegeldecoratie en een afgeknotte puntgevel met groot houten overstek. Waardering Rechterdeel van woonvilla van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Verder van belang wegens ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van het enige als zodanig in Amsterdam gebouwde villapark. Tevens van kunsthistorische waarde wegens de gaaf bewaarde tegeltableaux in Art Nouveau-trant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505451
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rechterdeel vrijstaande symmetrische dubbele woonvilla in Amsterdam

Linkerdeel van een vrijstaande symmetrische dubbele woonvilla

Van Eeghenstraat 64
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel (W.) van een in 1899-1900 tot stand gekomen vrijstaande symmetrische dubbele WOONVILLA. De opdrachtgever was J.Bakker;..

Villa

Jacob Obrechtstraat 2
Amsterdam
Inleiding De in 1899-1900 tot stand gekomen VILLA is in opdracht van J. Bakker ontworpen door L. Beirer en werd gebouwd in overgangsarchite..

Tuinhuis met markante kap

Jacob Obrechtstraat 2
Amsterdam
Inleiding In 1928 tot stand gekomen TUINHUIS in de ZW.-hoek van de tuin. De opdrachtgever is H.P. Doodeheefver, de vermoedelijke architect ..

Rechterdeel van een dubbelvilla

Van Eeghenstraat 66
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel (O.) van een in 1900-1901 tot stand gekomen DUBBELVILLA, in opdracht van Z. Deenik en Zn. ontworpen door J. Herman in..

Linkerdeel van een dubbelvilla

Van Eeghenstraat 68
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel (W.) van een in 1900-1901 tot stand gekomen DUBBELVILLA, in opdracht van Z. Deenik en Zn. door J. Herman ontworpen in ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)