Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Geschakelde woning in Amsterdam

Woonhuis

Heinzestraat 23
1071SL Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1921-1922
Architect: Piet Kramer


Beschrijving van Geschakelde woning

Inleiding Meest rechts gelegen huis van een op een terrein aan de Heinzestraat in 1921-1922 gebouwd bouwblok van vijf geschakelde en aan elkaar gespiegelde WONINGEN op een rechthoekige plattegrond in Amsterdamse School-stijl, oorspronkelijk bestaande uit vier huizen met elk een bovenhuis en één huis met twee bovenhuizen. De woningen zijn ontworpen door P.L. Kramer in opdracht van J.Th. Boersma. In 1926 is de beganegrondverdieping veranderd door J. van Straten in opdracht van A. de Ranitz. Omschrijving Met uitzondering van de begane grond lichtbruine bakstenen woning met twee bovenhuizen van twee traveeën breed bestaande uit vier bouwlagen onder een plat dak. Beganegronds zwarte baksteen. Van siermetselwerk voorziene gevelbeëindiging. Naar binnen gelegen ingang bereikbaar via een hardstenen stoep met houten deur in Amsterdamse School-detaillering. Naast de stoep een kelderraam met traliewerk. Beganegronds aan weerszijden van portiek twee houten vensters met verticale en horizontale roedenverdeling. Gekoppelde verdiepingvensters met horizontale roedenverdeling in decoratief uitgevoerd kozijn. In de rechtertravee driehoekerker over de tweede verdieping en topverdieping op een plint van siermetselwerk. Op de tweede verdieping komt de overgang naar de links gelegen woning tot stand via een bolvormige uit de gevel springend muurdeel. Het ronde uitspringende muurdeel links in de topverdieping loopt door naar achter en is voorzien van decoratief metselwerk. Onder de daklijst twee sierijzeren hijsbalken met peervormige bekroning. Waardering Deel van woningblok van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een hechte gevelcompositie en een expressieve detaillering in de stijl van de Amsterdamse School. Tevens van belang in het oeuvre van architect P.L. Kramer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505443
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Geschakelde woning in Amsterdam

Geschakelde woning

Heinzestraat 21
Amsterdam
Inleiding Tussen meest rechtse en middelste gelegen huis van een op een terrein aan de Heinzestraat in 1921-1922 gebouwd bouwblok van vijf ..

Geschakelde woning

Heinzestraat 19
Amsterdam
Inleiding Middelste huis van een op een terrein aan de Heinzestraat in 1921-1922 gebouwd bouwblok van vijf geschakelde en aan elkaar gespie..

Geschakelde woning

Heinzestraat 17
Amsterdam
Inleiding Tussen meest linkse en middelste gelegen huis van een op een terrein aan de Heinzestraat in 1921-1922 gebouwd bouwblok van vijf g..

Geschakelde woning

Heinzestraat 15
Amsterdam
Inleiding Meest links gelegen huis van een op een terrein aan de Heinzestraat in 1921-1922 gebouwd bouwblok van vijf geschakelde en aan elk..

Conciergewoning

Heinzestraat 13
Amsterdam
Inleiding In 1925-1926 op bestaande paalfunderingen opgetrokken CONCIERGEWONING met bovenhuis in Amsterdamse School-stijl, oorspronkelijk b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Geschakelde woning in Amsterdam