Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Geschakelde woning in Amsterdam

Woonhuis

Heinzestraat 15
1071SK Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1921-1922
Architect: Piet Kramer


Beschrijving van Geschakelde woning

Inleiding Meest links gelegen huis van een op een terrein aan de Heinzestraat in 1921-1922 gebouwd bouwblok van vijf geschakelde en aan elkaar gespiegelde WONINGEN op een rechthoekige plattegrond in Amsterdamse School-stijl, oorspronkelijk bestaande uit vier huizen met elk een bovenhuis en één huis met twee bovenhuizen. De woningen zijn ontworpen door P.L. Kramer in opdracht van J.Th. Boersma. Omschrijving Meest links gelegen lichtbruine bakstenen woning van twee traveeën breed op een zwart gepleisterde bakstenen basement bestaande uit drie bouwlagen onder een plat dak met terracotta muizetand als daklijst. Driehoekvormige en naar binnen gelegen ingang bereikbaar via een uit drie treden bestaande hardstenen stoep met schuin tegen elkaar aangezette houten deuren in Amsterdamse School-detaillering. Naast de stoep een kelderraam met traliewerk. Portiek wordt aan beide zijden geflankeerd door naar buiten draaiende houten halfzuilen. Beganegronds aan weerszijden van portiek twee in verschillend formaat uitgevoerde houten vensters, waarvan het linker is ingebed in een zwart gepleisterd muurvlak, met verticale en horizontale roedenverdeling. Tussen de vensters beganegronds plastisch gevormde naar buiten draaiende houten zuilen. Gekoppelde verdiepingvensters met horizontale roedenverdeling gevat in een decoratief uitgevoerd kozijn. De naar buiten draaiende, holvormige hoek is voorzien van verticale gemetselde tanden. Siersmeedijzeren hijsbalk onder de lijst. Waardering Deel van woningblok van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een hechte gevelcompositie en een expressieve detaillering in de stijl van de Amsterdamse School. Tevens van belang in het oeuvre van architect P.L. Kramer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505408
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Geschakelde woning in Amsterdam

Geschakelde woning

Heinzestraat 17
Amsterdam
Inleiding Tussen meest linkse en middelste gelegen huis van een op een terrein aan de Heinzestraat in 1921-1922 gebouwd bouwblok van vijf g..

Conciergewoning

Heinzestraat 13
Amsterdam
Inleiding In 1925-1926 op bestaande paalfunderingen opgetrokken CONCIERGEWONING met bovenhuis in Amsterdamse School-stijl, oorspronkelijk b..

Geschakelde woning

Heinzestraat 19
Amsterdam
Inleiding Middelste huis van een op een terrein aan de Heinzestraat in 1921-1922 gebouwd bouwblok van vijf geschakelde en aan elkaar gespie..

Geschakelde woning

Heinzestraat 21
Amsterdam
Inleiding Tussen meest rechtse en middelste gelegen huis van een op een terrein aan de Heinzestraat in 1921-1922 gebouwd bouwblok van vijf ..

Geschakelde woning

Heinzestraat 23
Amsterdam
Inleiding Meest rechts gelegen huis van een op een terrein aan de Heinzestraat in 1921-1922 gebouwd bouwblok van vijf geschakelde en aan el..

Kaart & Routeplanner

Route naar Geschakelde woning in Amsterdam