Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Conciergewoning in Amsterdam

Woonhuis

Heinzestraat 13
1071SK Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1925-1926
Architect: Piet Kramer


Beschrijving van Conciergewoning

Inleiding In 1925-1926 op bestaande paalfunderingen opgetrokken CONCIERGEWONING met bovenhuis in Amsterdamse School-stijl, oorspronkelijk behorende tot het Meisjeslyceum aan de Reijnier Vinkeleskade 62 (thans een scholengemeenschap voor HAVO en MAVO), naar een ontwerp van de toenmalige dienst Publieke Werken in opdracht van de gemeente Amsterdam. De woning ligt naast een steeg (welke oorspronkelijk werd afgesloten door een poort) die functioneert als toegang tot het schoolplein, achter bovengenoemde school. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond onder een plat dak met geornamenteerde terracotta daklijst opgetrokken terracotta-kleurige bakstenen conciërgewoning op een zwarte bakstenen plint. Het gearticuleerde, bolvormige bouwvolume boven de ingang, welke boven de daklijst uitkraagt, eindigt in een terracotta muizetand als daklijst. De woning bestaat uit drie bouwlagen. In de uit twee traveeën bestaande gevel aan de Heinzestraat zijn de vensters voor het grootste deel van verschillend formaat en ten opzichte van elkaar sprongsgewijs in de gevel geplaatst. Ze zijn door brede houten roeden verticaal onderverdeeld doch de horizontale verdeling geschiedt door smalle, eveneens houten roeden. Op de hoek lopen de vensters door naar de gevelzijde aan de steeg. Onder de daklijst zijn op onregelmatige afstanden van elkaar gemetselde ventilatieroosters in de gevel geplaatst. De diepgelegen ingang, bereikbaar via een gemetselde stoep en ter linkerzijde geflankeerd door een vanaf vensterhoogte beginnende zwarte bakstenen halfzuil, bestaat uit twee houten deuren. Zijgevel bestaande uit drie traveeën op zwarte bakstenen plint met links naast de ingang een gemetselde pilaster boven het dak uitlopend in schoorsteen met terracotta bekroning. Tweeruits vensters met horizontale roedenverdeling. Ingang in middentravee eveneens door houten roeden onderverdeeld. Een met terracotta afgewerkte daklijst. In de linkertravee bakstenen ventilatieroosters. Achtergevel met drie- en vierlichtvensters met bovenlichten horizontaal onderverdeeld. Waardering Conciërgewoning met bovenhuis van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en detaillering in de expressieve variant van de Amsterdamse School-stijl. Tevens van typologisch belang als gaaf voorbeeld van een conciërgewoning behorende bij een school. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505402
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Conciergewoning in Amsterdam

Geschakelde woning

Heinzestraat 15
Amsterdam
Inleiding Meest links gelegen huis van een op een terrein aan de Heinzestraat in 1921-1922 gebouwd bouwblok van vijf geschakelde en aan elk..

Geschakelde woning

Heinzestraat 17
Amsterdam
Inleiding Tussen meest linkse en middelste gelegen huis van een op een terrein aan de Heinzestraat in 1921-1922 gebouwd bouwblok van vijf g..

Geschakelde woning

Heinzestraat 19
Amsterdam
Inleiding Middelste huis van een op een terrein aan de Heinzestraat in 1921-1922 gebouwd bouwblok van vijf geschakelde en aan elkaar gespie..

Geschakelde woning

Heinzestraat 21
Amsterdam
Inleiding Tussen meest rechtse en middelste gelegen huis van een op een terrein aan de Heinzestraat in 1921-1922 gebouwd bouwblok van vijf ..

Geschakelde woning

Heinzestraat 23
Amsterdam
Inleiding Meest rechts gelegen huis van een op een terrein aan de Heinzestraat in 1921-1922 gebouwd bouwblok van vijf geschakelde en aan el..

Kaart & Routeplanner

Route naar Conciergewoning in Amsterdam

Foto's (1)