Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechterdeel van een dubbele villa in Amsterdam

Woonhuis

Koningslaan 54 A
1075AE Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1911-1912
Architect: J.F. Staal


Beschrijving van Rechterdeel van een dubbele villa

Inleiding Rechterdeel (oostelijk) van een in 1911-1912 tot stand gekomen dubbele VILLA; ontworpen door J.F. Staal jr., in opdracht van S. Lek en S. Gorter. De nabij een toegangsbrug en -poort tot het Vondelpark gelegen achtergevel van de villa grenst aan een versmalde Vondelparkvijver. Gebouwd in de rationalistische trant van Berlage. NB. In 1935 werd in opdracht van W. Bulowski een monumentale vijverafscheiding kademuur geplaatst. Omschrijving In het rechterdeel van de rondom vrijgelegen dubbele villa zijn vier bouwlagen te onderscheiden: souterrain, bel-étage en twee verdiepingen. Gebouwd op een samengesteld rechthoekig grondplan. Het eveneens samengestelde schilddak wordt gedekt met rode rechtsdekkende pannen en bevat acroteria. De schoorstenen hebben een opengewerkt bakstenen topstuk met accenten in natuursteen. De bakstenen voorgevel van het in hoofdvorm cubische bouwvolume toont een getoogde toegangsdeur op de bel-étage; de hiertoe leidende trap heeft een opengewerkte borstwering met natuurstenen leuning. Het bovendeel van de gevels aan zowel de Koningslaan als de Emmalaan is teruggerooid waarboven een tweetal schuinoplopende en eveneens met rode pannen gedekte dakschilden. De vier identieke vensters boven de toegangspartij hebben een glas-in-lood roedenverdeling en invulling. De vensters van de gevels hebben gemetselde middenstijlen, natuurstenen onderdorpels, hoek- en sluitstenen, gemetselde strekken en accenten in gele baksteen. De zijgevel heeft een brede rechthoekige erker over souterrain en bel-étage. Het hierboven geplaatste balcon heeft een opengewerkte borstwering. De erker heeft een geornamenteerde latei in Bentheimer kleurstelling. Vanaf de parkzijde loopt een trap naar een toegangsdeur op de bel-étage aan de rechterzijde van de erker. De bakstenenachtergevel toont een samenstel van balcons, erkers en een loggia op de bel-étage. De loggia en het linker balcon hebben sierhekwerken van smeedijzer. Alle gevels hebben zowel tuimel- als schuiframen en zijn in staand verband gemetseld. Interieur met hal met pijlers en lambrizering, trappehuis, haard met consoles en tekstfries en smeedijzeren hek en tegelwerk, glas-in-lood raamvulling, cassetteplafond en lichtkap met glas-in-lood. Waardering Rechterdeel van een dubbele villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Hoofdvorm en detaillering zijn gaaf. Van verder belang als onderdeel van het enige als zodanig in Amsterdam gebouwde villapark. De markante ligging ten opzichte van de toegangsbrug tot het Vondelpark en de Vondelparkvijver vormt een toegevoegde waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505386
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rechterdeel van een dubbele villa in Amsterdam

Linkerdeel van een dubbele villa

Koningslaan 56
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel (westelijk) van een in 1911-1912 tot stand gekomen dubbele VILLA; ontworpen door J.F. Staal jr., in opdracht van S. Le..

Willemsbrug

Koningslaan 52
Amsterdam
Omschrijving Smeedijzeren vaste BRUG (brugnr. 454), genaamd Willemsbrug, met aan de Emmalaan-zijde een ijzeren HEKWERK. Brug met natuursten..

Rechterdeel van een geschakelde drievoudige villa

Emmalaan 8
Amsterdam
Inleiding In 1911 tot stand gekomen rechterdeel (N.) van een geschakelde drievoudige WOONVILLA, ontworpen in de trant van H.P. Berlage door..

Linkerdeel van dubbele villa

Emmalaan 7
Amsterdam
Inleiding In 1911 in rationalistische-trant opgetrokken linkerdeel van DUBBELEVILLA op de hoek van Emmalaan en Emmaplein naar een ontwerp v..

Rechterdeel van dubbele vila

Emmalaan 9
Amsterdam
Inleiding In 1911 door J.F. Staal jr. in Rationalistische-trant opgetrokken rechterdeel en haaks gelegen zijde van DUBBELE VILLA op de hoek..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rechterdeel van een dubbele villa in Amsterdam

Foto's (1)