Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechterdeel van dubbele vila in Amsterdam

Woonhuis

Emmalaan 9
1075AT Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1911
Architect: J.F. Staal


Beschrijving van Rechterdeel van dubbele vila

Inleiding In 1911 door J.F. Staal jr. in Rationalistische-trant opgetrokken rechterdeel en haaks gelegen zijde van DUBBELE VILLA op de hoek van Emmalaan en Emmaplein in opdracht van F. Kampf en J.H. Werner jr. Hoewel genummerd Emmalaan 9 ligt de hoofdingang aan Emmapleinzijde. Omschrijving Kopse zijde van een op nagenoeg vierkante plattegrond in lichtbruine baksteen opgetrokken dubbel villa op een natuurstenen plint bestaande uit sousterrain, hoofdverdieping, een terugliggende bovenverdieping en een kapverdieping onder een zadeldak bedekt met zwarte pannen. Voorgevel bestaande uit twee travee├źn eindigend in een top waarop een kleine in decoratief metselwerk uitgevoerde bakstenen schoorsteen. De zijden van de topgevel zijn voorzien van een natuurstenen zaagtand. Erker in linkertravee over sousterrain en hoofdverdieping met bovenliggend balkon met ajour borstwering. In de erker ter hoogte van hoofdverdieping een tweelingvenster onderverdeeld door een gemetselde stijl met halfronde bovenlichten. Boven venster getoogde strekkenlaag. Natuurstenen onderdorpels. Alle overige vensters - nu eens gekoppeld, dan weer zelfstandig - regelmatig over de gevel verdeeld. Ingang terugliggend onder boogvormige portiek met getoogde, houten panelendeur waarin venster. Ter hoogte van de bovenverdieping komt de overgang naar de linkerzijgevel, bestaande uit twee travee├źn, tot stand door een afgeschuinde hoektravee waarin een venster met schuifraam en bovenlicht met onderliggend driehoekvormig balkon met een decoratief opengewerkte borstwering. Drielingvenster in hoofdverdieping onderverdeeld door gemetselde stijlen waarin glas-in-lood ramen. Boven de smalle travee, waarin twee diepgelegen eveneens smalle vensters - waarvan de onderste getoogd - een hoog opgemetselde schoorsteen. Aan de Emmalaan-zijde bevindt zich een dienstingang. Waardering Haaks gelegen zijde rechterdeel van dubbele villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede vanwege de situationele waarde wegens de ligging aan de belangrijke stedebouwkundige as Vondelpark-Amsterdams Lyceum en als onderdeel van het enige in Amsterdam gerealiseerde villapark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505360
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rechterdeel van dubbele vila in Amsterdam

Linkerdeel van dubbele villa

Emmalaan 7
Amsterdam
Inleiding In 1911 in rationalistische-trant opgetrokken linkerdeel van DUBBELEVILLA op de hoek van Emmalaan en Emmaplein naar een ontwerp v..

Rechterdeel van een geschakelde drievoudige villa

Emmalaan 8
Amsterdam
Inleiding In 1911 tot stand gekomen rechterdeel (N.) van een geschakelde drievoudige WOONVILLA, ontworpen in de trant van H.P. Berlage door..

Linkerdeel van een geschakelde drievoudige villa

Emmaplein 2
Amsterdam
Inleiding In 1911 tot stand gekomen linkerdeel (Z.) van een geschakelde drievoudige VILLA. Ontworpen in rationalistische trant door J.F. St..

Middendeel van een geschakelde drievoudige woonvilla

Emmalaan 10
Amsterdam
Inleiding In 1911 tot stand gekomen middendeel van een geschakelde drievoudige WOONVILLA ontworpen in de trant van H.P. Berlage door J.F. S..

Tuinhuis

Oranje Nassaulaan 10
Amsterdam
Inleiding Behorend bij (de op zichzelf niet te beschermen) villa aan Oranje Nassaulaan nr.10 een TUINHUIS in Amsterdamse School-stijl van C..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rechterdeel van dubbele vila in Amsterdam

Foto's (1)