Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Linkerdeel van dubbele villa in Amsterdam

Woonhuis

Emmalaan 7
1075AT Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1911
Architect: J.F. Staal


Beschrijving van Linkerdeel van dubbele villa

Inleiding In 1911 in rationalistische-trant opgetrokken linkerdeel van DUBBELEVILLA op de hoek van Emmalaan en Emmaplein naar een ontwerp van J.F. Staal jr. in opdracht van F. Kampf en J.H. Werner jr. Omschrijving Linkerdeel van op nagenoeg vierkante plattegrond in lichtbruine baksteen opgetrokken dubbele villa op een natuurstenen plint bestaande uit sousterrain, hoofdverdieping, een terugliggende bovenverdieping en een kapverdieping onder een zadeldak bedekt met zwarte pannen waarop een hoog opgemetselde schoorsteen. Voorgevel bestaande uit twee traveeën waarbij de diepliggende vensters - nu weer meervoudig, dan weer enkelvoudig samengesteld - met schuif- en draairamen in de hoofdverdieping onderverdeeld worden door een of meer gemetselde stijlen rustend op natuurstenen basementen boven eveneens natuurstenen onderdorpels. Sommige vensters zijn voorzien van een natuurstenen latei, andere van een latei van strekken. Tweelingvenster boven de ingang met glas-in-lood ramen. Ingang terugliggend onder boogvormige portiek met afgeschuinde hoeken, met rechthoekige houten panelendeur waarin een door roeden onderverdeeld venster. Balkon op bovenverdieping met decoratief opengewerkte bakstenen borstwering. Dakkapel met houten kozijnen onder plat dak. Voorgevel via afgeschuinde hoek doorlopend naar linkerzijgevel (N) welke eindigt in topgevel met natuurstenen bekroning. Vensters - deels gekoppeld, deels afzonderlijk - uitgevoerd in een op een vaste maatverhouding gebaseerd formaat en evenwichtig over de gevel verdeeld. Achtergevel uitgevoerd met in topgevel eindigende risaliet over drieënhalve verdieping onder een zadeldak bedekt met pannen. De in drieën onderverdeelde vensters zijnsymmetrisch over de risaliet verdeeld. Waardering Linkerdeel van dubbele villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede vanwege de situationele waarde wegens de ligging aan de belangrijke stedebouwkundige as Vondelpark-Amsterdams Lyceum en als onderdeel van het enige in Amsterdam gerealiseerde villapark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505354
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Linkerdeel van dubbele villa in Amsterdam

Rechterdeel van dubbele vila

Emmalaan 9
Amsterdam
Inleiding In 1911 door J.F. Staal jr. in Rationalistische-trant opgetrokken rechterdeel en haaks gelegen zijde van DUBBELE VILLA op de hoek..

Rechterdeel van een geschakelde drievoudige villa

Emmalaan 8
Amsterdam
Inleiding In 1911 tot stand gekomen rechterdeel (N.) van een geschakelde drievoudige WOONVILLA, ontworpen in de trant van H.P. Berlage door..

Linkerdeel van een geschakelde drievoudige villa

Emmaplein 2
Amsterdam
Inleiding In 1911 tot stand gekomen linkerdeel (Z.) van een geschakelde drievoudige VILLA. Ontworpen in rationalistische trant door J.F. St..

Middendeel van een geschakelde drievoudige woonvilla

Emmalaan 10
Amsterdam
Inleiding In 1911 tot stand gekomen middendeel van een geschakelde drievoudige WOONVILLA ontworpen in de trant van H.P. Berlage door J.F. S..

Willemsbrug

Koningslaan 52
Amsterdam
Omschrijving Smeedijzeren vaste BRUG (brugnr. 454), genaamd Willemsbrug, met aan de Emmalaan-zijde een ijzeren HEKWERK. Brug met natuursten..

Kaart & Routeplanner

Route naar Linkerdeel van dubbele villa in Amsterdam

Foto's (1)