Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Middendeel van een geschakelde drievoudige woonvilla in Amsterdam

Woonhuis

Emmalaan 10
1075AV Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1911
Architect: J.F. Staal


Beschrijving van Middendeel van een geschakelde drievoudige woonvilla

Inleiding In 1911 tot stand gekomen middendeel van een geschakelde drievoudige WOONVILLA ontworpen in de trant van H.P. Berlage door J.F. Staal jr., in opdracht van I.L. Nienaber. Omschrijving Op rechthoekige plattegrond ontworpen middendeel van bouwblok. Zadeldak met rode rechtsdekkende pannen. Oorspronkelijke schoorsteenopbouw later verwijderd. Dakkapellen op beide schilden. Sousterrain, hoofdverdieping, twee verdere verdie pingen, kap- en zolderverdieping. De bakstenen voorgevel op natuurstenen plint toont een regelmatige vensterverdeling met diepliggende vensteropeningen. Schuif- en draairamen met natuurstenen hoekstenen en benedendorpels. Een driezijdige erker over sousterrain en hoofdverdieping; daarboven een balcon met opengewerkte borstwering. Een monumentale trap naar rechts met natuurstenen leuning en opengewerkte borstwering leidt tot een bordes met een getoogde toegangspartij. De achtergevel heeft een vierzijdige erker over hoofd- en daarop volgende verdieping met een door rode pannen gedekt semi tentdak. Aan de achterzijde van de bakstenen erker bevindt zich op de hoofdverdieping een serre met daarboven een in 1963 dichtgebouwd, maar in oorsprong open balcon. Onder de serre bevindt zich een terras. Waardering Middendeel van bouwblok van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, alsook van belang wegens de stedebouwkundige positionering op de hoek van het Emmaplein. Van belang als onderdeel van het enige als zodanig in Amsterdam gebouwde villapark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505346
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Middendeel van een geschakelde drievoudige woonvilla in Amsterdam

Linkerdeel van een geschakelde drievoudige villa

Emmaplein 2
Amsterdam
Inleiding In 1911 tot stand gekomen linkerdeel (Z.) van een geschakelde drievoudige VILLA. Ontworpen in rationalistische trant door J.F. St..

Rechterdeel van een geschakelde drievoudige villa

Emmalaan 8
Amsterdam
Inleiding In 1911 tot stand gekomen rechterdeel (N.) van een geschakelde drievoudige WOONVILLA, ontworpen in de trant van H.P. Berlage door..

Tuinhuis

Oranje Nassaulaan 10
Amsterdam
Inleiding Behorend bij (de op zichzelf niet te beschermen) villa aan Oranje Nassaulaan nr.10 een TUINHUIS in Amsterdamse School-stijl van C..

Rechterdeel van dubbele vila

Emmalaan 9
Amsterdam
Inleiding In 1911 door J.F. Staal jr. in Rationalistische-trant opgetrokken rechterdeel en haaks gelegen zijde van DUBBELE VILLA op de hoek..

Linkerdeel van dubbele villa

Emmalaan 7
Amsterdam
Inleiding In 1911 in rationalistische-trant opgetrokken linkerdeel van DUBBELEVILLA op de hoek van Emmalaan en Emmaplein naar een ontwerp v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Middendeel van een geschakelde drievoudige woonvilla in Amsterdam

Foto's (1)