Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechterdeel van een geschakelde drievoudige villa in Amsterdam

Woonhuis

Emmalaan 8
1075AV Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1911
Architect: J.F. Staal


Beschrijving van Rechterdeel van een geschakelde drievoudige villa

Inleiding In 1911 tot stand gekomen rechterdeel (N.) van een geschakelde drievoudige WOONVILLA, ontworpen in de trant van H.P. Berlage door J.F.Staal jr., in opdracht van I.L. Nienaber. In 1927 werd een door J. Kuilers ontworpen garage bijgebouwd. In 1935 werd met medeweten en goedvinden van J.F. Staal jr. de zijgevel door J. Kuilers gewijzigd. Omschrijving Op rechthoekige plattegrond ontworpen rechterdeel van bouw blok. Zadeldak met rode rechtsdekkende pannen. Oorspronkelijke schoorsteenopbouw later verwijderd. Dakkapellen op beide schilden. Sousterrain, hoofdverdieping, twee verdere verdie pingen, kap- en zolderverdieping. De bakstenen voorgevel op natuurstenen plint toont een regelmatige vensterverdeling met diepliggende vensteropeningen. Schuif- en draairamen. Natuurstenen hoekstenen en benedendorpels. Een driezijdige erker over sousterrain en hoofdverdieping; daarboven een balcon met opengewerkte borstwering. Een monumentale trap naar links met natuurstenen leuning en opengewerkte borstwering leidt tot een bordes met getoogde toegangspartij. De zijgevel toont een natuurstenen daklijst met centrale akroterie. Regelmatige vensterverdeling. De achtergevel heeft een vierzijdige erker over hoofd- en daaropvolgende verdieping, met een met rode pannen gedekt semi tentdak. Aan de linkerzijde van de erker bevindt zich op de hoofdverdieping een serre met daarboven een balcon met opengewerkte borstwering. Trap naar het lager gelegen terras. Waardering Rechterdeel van bouwblok van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, alsook van belang wegens de stedebouwkundige positionering op de hoek van het Emmaplein. Van belang als onderdeel van het enige in Amsterdam als zodanig gebouwde villapark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505339
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rechterdeel van een geschakelde drievoudige villa in Amsterdam

Linkerdeel van een geschakelde drievoudige villa

Emmaplein 2
Amsterdam
Inleiding In 1911 tot stand gekomen linkerdeel (Z.) van een geschakelde drievoudige VILLA. Ontworpen in rationalistische trant door J.F. St..

Middendeel van een geschakelde drievoudige woonvilla

Emmalaan 10
Amsterdam
Inleiding In 1911 tot stand gekomen middendeel van een geschakelde drievoudige WOONVILLA ontworpen in de trant van H.P. Berlage door J.F. S..

Tuinhuis

Oranje Nassaulaan 10
Amsterdam
Inleiding Behorend bij (de op zichzelf niet te beschermen) villa aan Oranje Nassaulaan nr.10 een TUINHUIS in Amsterdamse School-stijl van C..

Rechterdeel van dubbele vila

Emmalaan 9
Amsterdam
Inleiding In 1911 door J.F. Staal jr. in Rationalistische-trant opgetrokken rechterdeel en haaks gelegen zijde van DUBBELE VILLA op de hoek..

Linkerdeel van dubbele villa

Emmalaan 7
Amsterdam
Inleiding In 1911 in rationalistische-trant opgetrokken linkerdeel van DUBBELEVILLA op de hoek van Emmalaan en Emmaplein naar een ontwerp v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rechterdeel van een geschakelde drievoudige villa in Amsterdam