Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Linkerdeel van een geschakelde drievoudige villa in Amsterdam

Woonhuis

Emmaplein 2
1075AW Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1911
Architect: J.F. Staal


Beschrijving van Linkerdeel van een geschakelde drievoudige villa

Inleiding In 1911 tot stand gekomen linkerdeel (Z.) van een geschakelde drievoudige VILLA. Ontworpen in rationalistische trant door J.F. Staal jr., in opdracht van I.L. Nienaber. In 1913 werd de keukenentrée verbouwd tot 'automobielbewaarplaats'; architect J.F. Staal jr., in opdracht van W. Zweerts de Jong. In 1924 vond onder leiding van tuinarchitect K. Perk Vlaanderen de tuinaanleg plaats, inclusief metselwerk aan tuin- en terrasmuur; in opdracht van R.L. Boissevain. Omschrijving Op een trapeziumvormige plattegrond ontworpen linkerdeel van bouwblok. Zadeldak met rode rechtsdekkende pannen. Oorspronkelijke schoorsteenopbouw later verwijderd. Dakkapel op oostelijk dakschild. Sousterrain, hoofdverdieping, twee verdere verdiepingen, zolderverdieping. De bakstenen voorgevel op natuurstenen plint toont aan de zijde van Emmaplein/Oranje Nassaulaan een regelmatige vensterverdeling met diepliggende vensteropeningen. Schuiframen met horizontale geleding; draairamen met verticale geleding; kruiskozijnen op eerste verdieping; gemetselde strekken; sousterrainvensters met traliewerk; natuurstenen hoekstenen en dorpels. Natuurstenen lijst als gevelbeeindiging met centrale akroterie. Afgeschuind hoekdeel met overhoeks geplaatste vensters en een in metselwerk en natuursteen geaccentueerde verjonging. Aan de Emmalaan een trap met natuurstenen leuning tot de getoogde ingangspartij. Meerzijdige uitbouw voor hal en spreekkamer. Daarboven een balcon met opengewerkte stenen borstwering en een verdere opbouw met een met rode pannen gedekt dak. Diepliggende vensters met natuurstenen hoekstenen en benedendorpels; bij de trapramen ook natuurstenen bovendorpels. Bakstenen accentuering onder lijst. De achtergevel toont een veelheid aan regelmatig geplaatste vensters. Serre op de hoofdverdieping met balcon met opengewerkte borstwering. Onder de serre bevindt zich een terras met lessenaarsdak met toegang tot de tuin. De oorspronkelijke entrée van de keuken werd reeds in 1913 uitgebouwd tot 'automobielwerkplaats' met voor- en zijingang. Gemetselde tuinmuur deels ajour opgebouwd. De ramen in de achtergevel van de bel-étage en eerste verdieping zijn niet meer origineel. Waardering Linkerdeel van driedubbele villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, alsook van belang wegens de stedebouwkundige positionering op de hoek van het Emmaplein. Van belang als onderdeel van het enige in Amsterdam als zodanig gebouwde villapark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505331
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Linkerdeel van een geschakelde drievoudige villa in Amsterdam

Middendeel van een geschakelde drievoudige woonvilla

Emmalaan 10
Amsterdam
Inleiding In 1911 tot stand gekomen middendeel van een geschakelde drievoudige WOONVILLA ontworpen in de trant van H.P. Berlage door J.F. S..

Rechterdeel van een geschakelde drievoudige villa

Emmalaan 8
Amsterdam
Inleiding In 1911 tot stand gekomen rechterdeel (N.) van een geschakelde drievoudige WOONVILLA, ontworpen in de trant van H.P. Berlage door..

Tuinhuis

Oranje Nassaulaan 10
Amsterdam
Inleiding Behorend bij (de op zichzelf niet te beschermen) villa aan Oranje Nassaulaan nr.10 een TUINHUIS in Amsterdamse School-stijl van C..

Rechterdeel van dubbele vila

Emmalaan 9
Amsterdam
Inleiding In 1911 door J.F. Staal jr. in Rationalistische-trant opgetrokken rechterdeel en haaks gelegen zijde van DUBBELE VILLA op de hoek..

Linkerdeel van dubbele villa

Emmalaan 7
Amsterdam
Inleiding In 1911 in rationalistische-trant opgetrokken linkerdeel van DUBBELEVILLA op de hoek van Emmalaan en Emmaplein naar een ontwerp v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Linkerdeel van een geschakelde drievoudige villa in Amsterdam

Foto's (1)