Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Half vrijstaande villa met bijbehorend tuinhek in Amsterdam

Woonhuis

Koninginneweg 18
1075CX Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1907
Architect: H. Hagemeijer


Beschrijving van Half vrijstaande villa met bijbehorend tuinhek

Inleiding In 1907 tot stand gekomen half vrijstaande VILLA met bijbehorend tuinhek ontworpen in de stijl van het Rationalisme door H.P. Berlage in opdracht van mevrouw A. Hingst door Amstels Bouwmaatschappij. Omschrijving In staand verband gemetselde bakstenen villa bestaande uit vier bouwlagen op een samengestelde rechthoekige plattegrond. Het brede zadeldak wordt gedekt door rode pannen. De slanke, uuitkragende schoorstenen worden gedekt door een groene schildvormige dekplaat. Houten geprofileerde daklijst. De voorgevel heeft links een vijfzijdige erker over meerdere verdiepingen; het benedendeel toont een beloop in drie zijden naar de toegangspartij. De uitspringende toegangspartij onder een zadeldak heeft een tegeltableau in het timpaan. De centrale afbeelding hiervan toont florale en animale elementen en is uitgevoerd in de zogenaamde sectiel-techniek. De omringende decoratieve tegels zijn uitgevoerd in de cloisonné-techniek met verhoogde dammen. De toegangsdeur is oorspronkelijk; de vensters en de deur hebben groen smeedijzeren beslag en siertraliewerk. De voorgevel toont verder regelmatig geplaatste vensters met schuiframen en roedenverdeling in bovenlichten; rechts boven elkaar twee overhoeks geplaatste vensters; een overhoeks geplaatst balcon met stenen borstwering; natuurstenen hoekstenen en accenten; siermetselwerk, ondermeer met strekken en muizetandlijst; stompe topgevel met geprofileerde houten lijst, omgezet bij de afgeschuinde hoek. Van de zijgevel is het westelijk deel hoger opgetrokken. De achtergevel heeft een uitbouw over twee verdiepingen. Deze uitbouw heeft een schilddak waarop balcon. Verder een naastgelegen uitbouw van de tuinkamer. Regelmatig geplaatste vensters met schuiframen en roedenverdeling in de bovenlichten. Bovenlicht op de verdieping met glas-in-lood; ramen op de begane grond en enkele ramen daarboven met glasroeden. Het interieur heeft vele oorspronkelijke elementen uit de bouwperiode. Tuinhek aan de Koninginneweg op basement van hardstenen blokken en laag gemetseld muurdeel. Houten hekelementen met open visgraatmotief. Poort met enkel scharnierend hek en decoratieve ombouw. Deze houten terreinafsluiting op hardstenen voet aan de zijde van de Koninginneweg is eveneens door H.P. Berlage in 1907 ontworpen. Dit tuinhek valt nadrukkelijk onder de bescherming. N.B. In 1928 ontwierp H. Hagemeijer een venster met ijzeren kozijn en kolenluik in de noordelijke zijgevel. In 1938 vond een uitbreiding van de tuinkamer aan de westelijke achtergevel plaats. Deze uitbreiding geschiedde in opdracht van J.F.G. Sluyter en werd ontworpen door architect J.B. [initialen] uit Haarlem. Waardering Villa met bijbehorend hek van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Tevens van belang vanwege het oorspronkelijke interieur. Bovendien van belang als onderdeel van het enige in Amsterdam voorkomende villapark, het Willemspark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505310
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Half vrijstaande villa met bijbehorend tuinhek in Amsterdam

Paardentramremise met bovenwoning

Koninginneweg 29
Amsterdam
Inleiding Een in 1893 tot stand gekomen TRAMREMISE met bovenwoning. De ontwerptekeningen uit 1892 en 1893 vermelden een 'Ontwerp voor een R..

Villa

Koningslaan 2
Amsterdam
Inleiding Aan drie zijden vrijstaande VILLA, gelegen op de hoek van Koninginneweg en Koningslaan, oorspronkelijk bestemd voor bewoning en g..

Huize Koningsvijver

Koninginneweg 8H
Amsterdam
Inleiding In 1924 door G.J. Rutgers in verstrakt Amsterdamse School-stijl ontworpen, aan drie zijden vrijstaande APPARTEMENTENGEBOUW op een..

Dubbel woonhuis

Willemsparkweg 217
Amsterdam
Inleiding Dubbel WOONHUIS in 1896 gebouwd naar ontwerp van de Amsterdamse architect Gerrit van Arkel (1858-1918), in opdracht van Hendrika ..

Quisisana

Koningslaan 4
Amsterdam
Inleiding Aan vier zijden vrijgelegen, waarschijnlijk door A. Salm ontworpen, VILLA in eclectische trant met neo-renaissance en neo-maniër..

Kaart & Routeplanner

Route naar Half vrijstaande villa met bijbehorend tuinhek in Amsterdam

Foto's (1)