Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Linkerdeel van een dubbele villa in Amsterdam

Woonhuis

Koningslaan 56
1075AE Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1911-1912
Architect: J.F. Staal


Beschrijving van Linkerdeel van een dubbele villa

Inleiding Linkerdeel (westelijk) van een in 1911-1912 tot stand gekomen dubbele VILLA; ontworpen door J.F. Staal jr., in opdracht van S. Lek en S. Gorter. De achterzijde van de villa grenst aan een versmalde Vondelparkvijver. Gebouwd in de rationalistische stijl van het Berlagianisme. Omschrijving In het linkerdeel van de rondom vrijgelegen dubbele villa zijn vier bouwlagen te onderscheiden: souterrain, bel-étage, verdieping en kapverdieping. Gebouwd op een samengesteld rechthoekig grondplan. Het schilddak wordt gedekt met rode rechtsdekkende pannen. De vorst op het snijpunt van hoekkeper en nok wordt benadrukt middels een aan de bovenzijde omkrullende akroterie. De schoorstenen hebben een opengewerkt bakstenen topstuk met accenten in natuursteen. De bakstenen voorgevel van het in hoofdvorm cubische bouwvolume toont een getoogde toegangsdeur op de bel-étage; de hiertoe leidende trap met gemetselde en natuurstenen leuning heeft elf treden. De toegang tot het souterrain zit links van de trap. Een brede rechthoekige erker verbindt souterrain met bel-étage. De erkervensters op de bel-étage hebben een doorlopende natuurstenen en geornamenteerde latei of bovendorpel en gelijk de meeste andere vensters gemetselde middenstijlen, natuurstenen onderdorpels, hoek- en sluitstenen, gemetselde strekken en accenten in gele baksteen. Boven de erker een balcon met opengewerkte borstwering. Alle gevels hebben zowel tuimel- als schuiframen en zijn in staand verband gemetseld. De bakstenen zijgevel heeft asymmetrisch geplaatste smalle vensters. De bakstenen achtergevel heeft een loggia op de eerste verdieping. Waardering Linkerdeel van een dubbele villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Hoofdvorm en detaillering zijn gaaf. Van verder belang als onderdeel van het enige als zodanig in Amsterdam gebouwde villapark. De markante ligging ten opzichte van de Vondelparkvijver en toegang tot het Vondelpark vormt een toegevoegde waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505301
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Linkerdeel van een dubbele villa in Amsterdam

Rechterdeel van een dubbele villa

Koningslaan 54A
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel (oostelijk) van een in 1911-1912 tot stand gekomen dubbele VILLA; ontworpen door J.F. Staal jr., in opdracht van S. L..

Willemsbrug

Koningslaan 52
Amsterdam
Omschrijving Smeedijzeren vaste BRUG (brugnr. 454), genaamd Willemsbrug, met aan de Emmalaan-zijde een ijzeren HEKWERK. Brug met natuursten..

Rechterdeel van een geschakelde drievoudige villa

Emmalaan 8
Amsterdam
Inleiding In 1911 tot stand gekomen rechterdeel (N.) van een geschakelde drievoudige WOONVILLA, ontworpen in de trant van H.P. Berlage door..

Linkerdeel van dubbele villa

Emmalaan 7
Amsterdam
Inleiding In 1911 in rationalistische-trant opgetrokken linkerdeel van DUBBELEVILLA op de hoek van Emmalaan en Emmaplein naar een ontwerp v..

Linkerdeel van een geschakelde drievoudige villa

Emmaplein 2
Amsterdam
Inleiding In 1911 tot stand gekomen linkerdeel (Z.) van een geschakelde drievoudige VILLA. Ontworpen in rationalistische trant door J.F. St..

Kaart & Routeplanner

Route naar Linkerdeel van een dubbele villa in Amsterdam

Foto's (1)