Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechter woonhuis van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap in Amsterdam

Woonhuis

Prins Hendriklaan 19
1075AZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1912
Architect: J.F. Staal


Beschrijving van Rechter woonhuis van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap

Inleiding Rechter woonhuis (W) van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap in rationalische stijl in 1912 ontworpen door J.F. Staal ten behoeve van J. Vegersteen en D.R. Nienaber. Serre aan de zijgevel dateert uit 1919 en is ontworpen door H. Elte en G.F. Mastenbroek. Omschrijving Het geheel is opgebouwd op een min of meer rechthoekige plattegrond. Het woonhuis wordt afgedekt door een rood pannen schilddak met dakkapellen en is onderverdeeld in sousterrain, hoofdverdieping en bovenverdieping met een rechte gevelbeëindiging. Erkeruitbouw over sousterrain en hoofdverdieping met bovenliggend balkon. Balkon heeft borstwering bestaande uit ijzeren hekwerk waartussen opgemetselde steunpunten. Ingang met houten, rondboogvormige deur, is via een trap bereikbaar. Boven portiek tegeldecoratie. In het bakstenen gebouw met natuurstenen profileringen zijn de vensters met houten schuiframen doorgaans per drieën evenwichtig over de gehele gevel verdeeld. In rechter zijgevel ronde serre-uitbouw. Alleen de bovenlichten in de serre zijn voorzien van glas-in-lood ramen. Waardering Het herenhuis is van algemeen belang wegens architectuurhistorische en typologische waarde als voorbeeld van luxe herenhuisbebouwing uit de vroeg 20ste eeuwen de gaafheid van het exterieur. Tevens van belang wegens ensemblewaarde als onderdeel van een stedebouwkundig geheel, het enige in Amsterdam voorkomende villapark, nabij het Vondelpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505294
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rechter woonhuis van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap in Amsterdam

Centraal woonhuis van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap

Prins Hendriklaan 17
Amsterdam
Inleiding Centraal woonhuis van een aan Berlage herinnerende, drie aaneengeschakelde eengezins herenhuizen onder één kap in rationalische..

Linker woonhuis van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap

Prins Hendriklaan 15
Amsterdam
Inleiding Linker woonhuis (O) van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap in rationalische stijl in 1912 ontworpen door ..

IJzeren hekwerk in 'Amsterdamse School'

Emmaplein 5
Amsterdam
Inleiding Omschrijving In Amsterdamse School-stijl uitgevoerd decoratief ijzeren HEKWERK op bakstenen basement behorend bij het pand Emmap..

Rechterdeel villa in 'Amsterdamse School'

Emmaplein 5
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel van DUBBELE HOEKVILLA in verstrakt Amsterdamse School-stijl, liggend op de hoek van Emmaplein en Oranje Nassaulaan, i..

Monument voor Koningin Emma

Emmaplein 5
Amsterdam
Inleiding Aan de zuidzijde van het Emmaplein in 1938 tot stand gekomen en in het plantsoen gesitueerd MONUMENT voor koningin Emma naar een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rechter woonhuis van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap in Amsterdam

Foto's (1)