Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Linker woonhuis van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap in Amsterdam

Woonhuis

Prins Hendriklaan 15
1075AX Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1912
Architect: J.F. Staal


Beschrijving van Linker woonhuis van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap

Inleiding Linker woonhuis (O) van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap in rationalische stijl in 1912 ontworpen door J.F. Staal ten behoeve van J. Vegersteen en D.R. Nienaber. Omschrijving Het geheel is opgebouwd op een min of meer rechthoekige plattegrond. Het woonhuis wordt afgedekt door een rood pannen schilddak met dakkapellen en is onderverdeeld in sousterrain, hoofdverdieping en bovenverdieping met een rechte gevelbeëindiging. Erkeruitbouw over sousterrain en hoofdverdieping met bovenliggend balkon. Balkon heeft borstwering bestaande uit ijzeren hekwerk waartussen opgemetselde steunpunten. Ingang met houten, rondboogvormige deur, is via een trap bereikbaar. Boven portiek tegeldecoratie. In het bakstenen gebouw met natuurstenen profileringen zijn de vensters met houten schuiframen doorgaans per drieën evenwichtig over de gehele gevel verdeeld. In linker zijgevel ronde erkeruitbouw over sousterrain en hoofdverdieping met bovenliggend balkon. Alle ramen in zijgevel zijn van glas-in-lood. Waardering Het herenhuis is van algemeen belang wegens architectuurhistorische en typologische waarde. Tevens van belang wegens ensemblewaarde als voorbeeld van luxe herenhuisbebouwing uit de vroege 20ste eeuw als onderdeel van een stedebouwkundig geheel, het enige in Amsterdam voorkomende villapark, nabij het Vondelpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505278
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Linker woonhuis van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap in Amsterdam

Centraal woonhuis van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap

Prins Hendriklaan 17
Amsterdam
Inleiding Centraal woonhuis van een aan Berlage herinnerende, drie aaneengeschakelde eengezins herenhuizen onder één kap in rationalische..

Rechter woonhuis van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap

Prins Hendriklaan 19
Amsterdam
Inleiding Rechter woonhuis (W) van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap in rationalische stijl in 1912 ontworpen door..

IJzeren hekwerk in 'Amsterdamse School'

Emmaplein 5
Amsterdam
Inleiding Omschrijving In Amsterdamse School-stijl uitgevoerd decoratief ijzeren HEKWERK op bakstenen basement behorend bij het pand Emmap..

Rechterdeel villa in 'Amsterdamse School'

Emmaplein 5
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel van DUBBELE HOEKVILLA in verstrakt Amsterdamse School-stijl, liggend op de hoek van Emmaplein en Oranje Nassaulaan, i..

Monument voor Koningin Emma

Emmaplein 5
Amsterdam
Inleiding Aan de zuidzijde van het Emmaplein in 1938 tot stand gekomen en in het plantsoen gesitueerd MONUMENT voor koningin Emma naar een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Linker woonhuis van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap in Amsterdam

Foto's (1)