Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele villa in Amsterdam

Woonhuis

Van Eeghenstraat 80
1071GK Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1901-1902
Architect: E. van der Eijk & De Waal


Beschrijving van Dubbele villa

Inleiding Rechterdeel van een in 1899-1900 aan het Vondelpark gelegen, in eclectisch-renaissancistische stijl opgetrokken, DUBBELE VILLA door de bouwmeesters E. van der Eijk & De Waal in opdracht van henzelf. Omschrijving Rechterdeel van een op een rechthoekige plattegrond - met een inwaartse sprong in de zuid-westelijk gelegen hoek - rode bakstenen dubbele villa bestaande uit sousterrain, hoofdverdieping, eerste verdieping en zolderverdieping onder een kroonlijst met schuinoplopend-plat dak bedekt met leien. Voorgevel bestaande uit twee traveeën waarvan rechtertravee uitgevoerd als risaliet uitlopend in een afgetopte dakkapel onder een plat dak. In de risaliet driehoekerker over sousterrain en hoofdverdieping met geknikt dakje waarvan het schuinoplopende deel voorzien is van koperen platen en het platte deel van een balkon met een uit rondbogen bestaande borstwering. Portiek met een uit tien treden bestaande natuurstenen stoep in linkertravee onder bovenliggend balkon, eveneens met een uit rondboogjes bestaande borstwering, steunend op twee zuiltjes, elk op een hoge, natuurstenen sokkel. Rechthoekige houten deur met een door ijzeren siersmeedwerk afgeschermd glasruitje. Bovenlicht waarin twaalfruits glas-in-lood raam. De merendeels in tweeën gedeelde vensters, afwisselend met schuif- en draairamen, zijn symmetrisch over de gevel verdeeld en hebben alle stenen onderdorpels en een boognis waarvan sommige voorzien zijn van een bakstenen boogmotief. Tevens worden alle vensters omgeven door een siermotief van donkergroen geglazuurde baksteen. De vensters op bel-etage en eerste verdieping bevatten vijftien-ruits bovenlichten met van florale motieven voorziene glas-in-loodvulling uit de bouwtijd. De gehele gevel wordt verder verlevendigd door het gebruik van sluitstenen, cordonbanden en speklagen. De dakkapel boven de linkertravee is aan de onderkant aan beide zijden voorzien van klauwstukken en wordt afgesloten door een fronton met zadeldak. Het rondboogvenster in de dakkapel boven de risaliet wordt geflankeerd door twee gepleisterde pilasters waarop beeldhouwwerk. In het gevelvlak eveneens speklagen en sluitstenen. Zijgevel ter hoogte van hoofdverdieping uitstekend driehoekvenster met zes- en achtruits bovenlichten. Zijgevel verder voorzien van speklagen. Achtergevel voorzien van vijfhoeks erker over hoofd- en eerste verdieping steunend op vier zuilen. Verder dezelfde siermotieven als in voorgevel. Perceelafscheiding door middel van contemporain hekwerk. Waardering Rechterdeel van dubbele villa van belang uit architectuurhistorisch oogpunt alsook uit stedebouwkundig oogpunt als onderdeel van de omringende Vondelpark bebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505265
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele villa in Amsterdam

Dubbele villa

Van Eeghenstraat 82
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel van een in 1899-1900 aan het Vondelpark gelegen, in eclectisch-renaissancistische stijl opgetrokken, DUBBELE VILLA doo..

Smeedijzeren toegangshek met vier doorgangen

Van Eeghenstraat 89
Amsterdam
Omschrijving Aan de Van Eeghenstraat gelegen in klassieke trant uitgevoerd smeedijzeren TOEGANGSHEK met vier doorgangen. De hekken van de d..

Vrijstaande villa

Van Eeghenstraat 92
Amsterdam
Inleiding Aan vier zijden vrijstaande VILLA, grenzend aan het Vondelpark, gebouwd door Ed. Cuypers in 1901-1902 in opdracht van Ch.E.H. Bos..

Linkerdeel van een dubbelvilla

Van Eeghenstraat 68
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel (W.) van een in 1900-1901 tot stand gekomen DUBBELVILLA, in opdracht van Z. Deenik en Zn. door J. Herman ontworpen in ..

Rechterdeel van een dubbelvilla

Van Eeghenstraat 66
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel (O.) van een in 1900-1901 tot stand gekomen DUBBELVILLA, in opdracht van Z. Deenik en Zn. ontworpen door J. Herman in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele villa in Amsterdam

Foto's (2)