Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa in Amsterdam

Woonhuis

Van Eeghenstraat 92
1071GL Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1901-1902
Architect: Eduard Cuypers


Beschrijving van Vrijstaande villa

Inleiding Aan vier zijden vrijstaande VILLA, grenzend aan het Vondelpark, gebouwd door Ed. Cuypers in 1901-1902 in opdracht van Ch.E.H. Bossevain in de trant van het Rationalisme met invloed van chaletstijl. N.B. In 1927 deel van kapverdieping veranderd in stijl van Amsterdamse School met bestemming daarvan tot slaap- en badkamers. Omschrijving Op een vierkante plattegrond opgetrokken bakstenen villa bestaande uit deels vier en deels vijf bouwlagen onder een samenstel van overstekende wolf- en mansardedaken bedekt met friese pannen. Ter hoogte van de kapverdieping is de gevel rondom voorzien van een donkergroen geverfde houten beschotting op houten voluten met daarin, eveneens rondlopend, een houten, witgeverfd fries. Alle vensters zijn aan weerszijden voorzien van houten luiken. Voorgevel aan de Van Eeghenstraat bestaande uit een drie traveeën brede risaliet met rechts daarvan een smalle ingangstravee uitlopend in een gemetselde hoekschoorsteen. Ingang onder rondboogvormige portiek rustend op twee natuurstenen zuilen bereikbaar via een uit 12 treden bestaande natuurstenen trap met ijzeren leuningen. Links van ingang een venster met vierruits bovenlichten onder een natuurstenen lijst met daarboven een rondboogvormig tienruits tuimelvenster. Ter hoogte van de eerste verdieping dubbel draairaam met glas-in-lood bovenlicht. Risaliet in voorgevel met in middentravee erker over hoofdverdieping. Erkervenster met glas-in-lood bovenlicht waarboven een met pannen bedekt lessenaarsdak. De houten vensters met draairamen en glas-in-lood bovenlichten zijn verder harmonisch over de risaliet verdeeld. Linkerzijgevel (W) bestaande uit drie traveeën waarvan de linker twee zijn uitgevoerd als risaliet. Op de hoofdverdieping komt de overgang van de risaliet naar de naar binnen toe inspringende rechtertravee tot stand door een smalle hoektravee waarin een venster met draairamen en bovenlichten met daarboven een pendentief-vormige, geribbelde natuurstenen ontlastingsconstructie. De vensters zijn verder evenwichtig over de linkerzijgevel verdeeld. Rechterzijgevel (O) bestaande uit drie traveeën waarvan rechtertravee uitgevoerd als risaliet. Kruiskozijnen evenwichtig over gevel verdeeld. Dakkapel boven linker- en rechtertravee met overkragende, platte daken. Kapverdieping boven middentravee onder mansardekap met in de knik rondomlopende, smalle verticaal gelede ramen waarboven een uitkragende daklijst is een latere toevoeging. Waardering Villa van architectuurhistorisch belang alsmede van belang als onderdeel van de omringende Vondelparkbebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505256
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa in Amsterdam

Dubbele villa

Van Eeghenstraat 82
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel van een in 1899-1900 aan het Vondelpark gelegen, in eclectisch-renaissancistische stijl opgetrokken, DUBBELE VILLA doo..

Dubbele villa

Van Eeghenstraat 80
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel van een in 1899-1900 aan het Vondelpark gelegen, in eclectisch-renaissancistische stijl opgetrokken, DUBBELE VILLA do..

Smeedijzeren toegangshek met vier doorgangen

Van Eeghenstraat 89
Amsterdam
Omschrijving Aan de Van Eeghenstraat gelegen in klassieke trant uitgevoerd smeedijzeren TOEGANGSHEK met vier doorgangen. De hekken van de d..

Groep van 5 smeedijzeren toegangshekken verspreid gelegen aan de Koninginneweg

Koninginneweg 1
Amsterdam
Omschrijving Groep van 5 smeedijzeren TOEGANGSHEKKEN verspreid gelegen aan Koninginneweg, P.C. Hooftstraat, Roemer Visscherstraat en Vondel..

Dubbel woonhuis

Willemsparkweg 217
Amsterdam
Inleiding Dubbel WOONHUIS in 1896 gebouwd naar ontwerp van de Amsterdamse architect Gerrit van Arkel (1858-1918), in opdracht van Hendrika ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande villa in Amsterdam

Foto's (1)