Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Koningsvijver in Amsterdam

Woonhuis

Koninginneweg 8 H
1075CX Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1924
Architect: G.J. Rutgers


Beschrijving van Huize Koningsvijver

Inleiding In 1924 door G.J. Rutgers in verstrakt Amsterdamse School-stijl ontworpen, aan drie zijden vrijstaande APPARTEMENTENGEBOUW op een rechthoekige plattegrond in opdracht van N.V. 'Koningsvijver'. De achterzijde van het pand is gelegen aan het Vondelpark. Omschrijving Het op een rechthoekige plattegrond in donkerbruine bakstenen gebouwde appartementengebouw bestaat uit vier bouwlagen en souterrain onder een plat dak met een rechte gevelbeëindiging. De topverdieping wordt van de onderliggende bouwlagen gescheiden door middel van een natuurstenen band en verder geaccentueerd door beeldhouwwerk op de hoeken en twee miniscule stompe torentjes aan weerszijden van de middentravee. De gevel aan de voorzijde (O) bestaat uit drie traveeën. In de middelste, d.i. de ingangstravee, een halfronde erker boven de ingang. Deze erker is drieënhalve verdieping hoog en eindigt halverwege de topverdieping. Boven de erker een roosvenster. In de erker twee naar binnen gelegen vensters ter hoogte van de tweede en derde verdieping met houten kozijnen en glas-in-lood ramen. Eveneens naar binnen gelegen portiek met rechthoekige, bewerkte houten deur met in het centrumvijf onder elkaar geplaatste glas-in-lood raampjes. Boven de deur in het bovenlicht een halve maan-vormig houttableau voorstellende een boomlandschap met daarin de naam van het pand: 'Huize Koningsvijver'. Deur en houttableau worden volledig omringd door twaalf glas-in-lood raampjes in brede houten sponningen. Vensters met houten kozijnen in de twee buitenste traveeën symmetrisch over de gevel verdeeld. De voor- en zijgevel worden ter hoogte van souterrain en bel-ètage verlevendigd door toepassing van decoratief metselwerk. Twee gevelstenen aan weerszijden van erker ter hoogte van eerste verdieping. De drie bovenste verdiepingen hebben in de middentravee van de zijgevel (N) een inpandig balkon. In de topverdieping, links van het balkon, een kruiskozijn met houten roedenverdeling. Aan zijgevel vastgebouwd, in originele staat, houten poort met daarnaast gemetseld muurtje waarop houten hekwerk waarachter overdekte fietsenstalling. Achtergevel (W) gedetailleerd door middel van driehoekbalkons, driehoekerkers en decoratief metselwerk. Vensters in houten kozijnen met houten overstekken. Waardering Pand van algemeen belang vanwege de algehele architectonische vormgeving in verstrakte Amsterdamse School-stijl van het nog geheel in originele staat verkerende exterieur en als vroeg voorbeeld van luxe etagebouw. Tevens van belang als onderdeel van de omringende Vondelpark-bebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505243
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Koningsvijver in Amsterdam

Villa

Koningslaan 2
Amsterdam
Inleiding Aan drie zijden vrijstaande VILLA, gelegen op de hoek van Koninginneweg en Koningslaan, oorspronkelijk bestemd voor bewoning en g..

Dubbel woonhuis

Willemsparkweg 217
Amsterdam
Inleiding Dubbel WOONHUIS in 1896 gebouwd naar ontwerp van de Amsterdamse architect Gerrit van Arkel (1858-1918), in opdracht van Hendrika ..

Paardentramremise met bovenwoning

Koninginneweg 29
Amsterdam
Inleiding Een in 1893 tot stand gekomen TRAMREMISE met bovenwoning. De ontwerptekeningen uit 1892 en 1893 vermelden een 'Ontwerp voor een R..

Half vrijstaande villa met bijbehorend tuinhek

Koninginneweg 18
Amsterdam
Inleiding In 1907 tot stand gekomen half vrijstaande VILLA met bijbehorend tuinhek ontworpen in de stijl van het Rationalisme door H.P. Ber..

Groep van 5 smeedijzeren toegangshekken verspreid gelegen aan de Koninginneweg

Koninginneweg 1
Amsterdam
Omschrijving Groep van 5 smeedijzeren TOEGANGSHEKKEN verspreid gelegen aan Koninginneweg, P.C. Hooftstraat, Roemer Visscherstraat en Vondel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Koningsvijver in Amsterdam

Foto's (1)