Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele villa in Amsterdam

Woonhuis

Saxen-Weimarlaan 39
1075BZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1909 en later
Architect: F.L. Janssen


Beschrijving van Dubbele villa

Inleiding In 1909 door de architect F.L. Janssen, gelegen op een kruising van wegen met drie gevelaanzichten, aan vier zijden vrijstaande, rationalistische DUBBELE VILLA, waarvan beide delen aan elkaar gespiegeld, in opdracht van H.L. Janssen. De villa ligt op de kruising van de Waldeck Pyrmontlaan (nr.26), de Saxen Weimarlaan (nrs.39 en 39A) en de Sophialaan (ongenummerd). N.B. In 1923 is de ingang van het souterrain veranderd. In 1927 is de villa verbouwd tot kantoor en een woning door de architecten C.B. Posthumus Meyjes en Van der Linden voor de NV Amsterdamsche Bank. Omschrijving Op een onregelmatige en gespiegelde plattegrond opgetrokken bakstenen dubbelvilla bestaande uit vier bouwlagen (souterrain, hoofdverdieping + twee) onder zes in elkaar geschoven zadeldaken bedekt met rode pannen met uitkragende, houten daklijsten. Aan de Sophialaan eindigt de gevel in twee puntgevels. De gevels aan zowel Waldeck Pyrmontlaan als Saxen-Weimarlaan eindigen ieder in één puntgevel. Beide hoeken aan de Sophialaan, waarvan de rooilijnen zigzag-gewijs inspringen, zijn geaccentueerd door middel van een afgeschuinde hoek met een met lood (Saxen-Weimarlaan 39) en zink (Waldeck Pyrmontlaan 26) bedekte, koepelvormige bekroning. De houten kozijnen met roedenverdeling zijn evenwichtig over de gehele gevel verdeeld. De gevel aan de Sophialaan-zijde heeft twee halfronde erkers op de tweede verdieping. Beide gevels aan Waldeck Pyrmontlaan en Saxen-Weimarlaan, die slechts een travee breed zijn, hebben ieder een erkeruitbouw over drie verdiepingen. De ingangen van Waldeck Pyrmontlaan 26 en Saxen-Weimarlaan 39 bevinden zich op de hoofdverdieping aan de achtergevel. Deze zijn ieder bereikbaar via een natuurstenen trap. De deuren zijn rechthoekig van vorm en zijn voorzien van een roosvenster. Waardering De villa is van algemeen belang wegens de zorgvuldige architectonische vormgeving (met name de twee koepelbekroningen). Tevens van beeldbepalend belang vanwege de situering op een kruising van drie straten en van ensemblewaarde als onderdeel van het enige in Amsterdam voorkomende villapark, nabij het Vondelpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505230
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele villa in Amsterdam

Gemaal

Amstelveenseweg 115
Amsterdam
Inleiding Een circa 1875 tot stand gekomen GEMAAL voor de regulering van de van oudsher problematische grondwaterstand van het Vondelpark. ..

Vrijstaande villa

Oranje Nassaulaan 63
Amsterdam
Inleiding Een in 1917-1918 in Amsterdamse School-stijl opgetrokken aan vier zijden vrijstaande VILLA naar een ontwerp van Groenendijk & Lam..

Villa in 'Amsterdamse School'

Sophialaan 1
Amsterdam
Inleiding In 1919 in Amsterdamse School-stijl door G. de Wilde ontworpen VILLA in opdracht van NV Technisch Bureau Visser. N.B. In 1935 in..

Remise met bovenwoningen

Hendrik Jacobszstraat 9
Amsterdam
Inleiding Een in 1911-1912 tot stand gekomen U-vormig bouwblok bestaande uit een REMISE en tien BOVENWONINGEN, waarvan vier vrije bovenwoni..

Paardentramremise

Amstelveenseweg 134
Amsterdam
Omschrijving Bakstenen hoofdgebouw met achter het voorportaal de oorspronkelijke paardenstal, waarachter de smederij. In de kapverdieping b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele villa in Amsterdam

Foto's (3)