Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in historische stijl in Amsterdam

Woonhuis

Prins Hendriklaan 1
1075AX Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1913
Architect: Th. Groenendijk en Th.J. Lammers


Beschrijving van Villa in historische stijl

Inleiding Een in 1913 door Th. Groenendijk en Th.J. Lammers ontworpen VILLA in historische stijl in opdracht van H.J. Post. N.B. Garage-aanbouw aan westelijke zijgevel is recent en komt niet voor bescherming in aanmerking. Omschrijving Op een vierkante plattegrond gebouwde, aan vier zijden vrijstaande, villa bestaande uit drie bouwlagen met een rechte gevelbeëindiging onder een tentdak met shingles en steekkappen waarop pinakels en eveneens shingles en met uitkragende, houten daklijst boven een bakstenen fries. De villa is geheel in baksteen uitgevoerd behalve de middentravee van de voorgevel; deze is uitgevoerd in een lichtkleurige natuursteen. De twee buitenste traveeën van de voorgevel zijn uitgevoerd als risaliet en zijn beide voorzien van een mansardekap. De oostelijke zijgevel bestaat uit drie traveeën waarvan de middelste als risaliet is uitgevoerd. Deze risaliet heeft in plaats van een kapverdieping een volwaardige verdieping die gedekt wordt door een terugliggend schilddak. De westelijke zijgevel heeft in de linkertravee een serre met bovenliggend, ommuurd balkon. De dakkapel aan deze gevelzijde eindigt in een top. De verticaal gelede vensters met houten kozijnen met bovenlichten, waarvan enkele met glas-in-lood ramen, zijn evenredig over alle geveldelen verdeeld. De gevelvlakken zijn verlevendigd door toepassing van bepleisterde natuurstenen cordonbanden, door bepleisterde natuurstenen versieringsmotieven in de borstwering en het fries en door siermetselwerk. Dakkapel boven de middenrisaliet van de voorgevel heeft een verhoogde lijstgevel. Natuurstenen portiek met hardstenen trap in middentravee van voorgevel. Houten, rondboogvormige toegangsdeur met glas-in-lood bovenlichten. Aan straatzijde bakstenen ommuring met sierijzeren hekwerk. Smalle rechthoekige schoorsteen aan straatzijde. Waardering Vroeg 20ste-eeuwse villa in zorgvuldig gedetailleerde historiserende trant van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde. Tevens van situationele en ensemble waarde vanwege de beeldbepalende ligging in het enige in Amsterdam voorkomende villapark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505212
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in historische stijl in Amsterdam

Villa Rosa

Koningslaan 12
Amsterdam
Inleiding In 1912-1913 tot stand gekomen VILLA genaamd Rosa en ontworpen in 'Um 1800'-stijl door A. Jacot in opdracht van J. Cohen, met ach..

Huis

Koningslaan 14
Amsterdam
In 1904 door K.P.C. de Bazel in traditionele, op het vroege 17e eeuwse Nederlandse klassicisme geinspireerde, maar in details geheel vrije e..

Huis

Koningslaan 16
Amsterdam
In 1904 door K.P.C. de Bazel in traditionele, op het vroege 17e eeuwse Nederlandse klassicisme geinspireerde, maar in details geheel vrije e..

Quisisana

Koningslaan 4
Amsterdam
Inleiding Aan vier zijden vrijgelegen, waarschijnlijk door A. Salm ontworpen, VILLA in eclectische trant met neo-renaissance en neo-maniër..

Linker woonhuis van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap

Prins Hendriklaan 15
Amsterdam
Inleiding Linker woonhuis (O) van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap in rationalische stijl in 1912 ontworpen door ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in historische stijl in Amsterdam

Foto's (15)

Alle 15 foto's weergeven