Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Amsterdam

Woonhuis

Koningslaan 2
1075AC Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1885


Beschrijving van Villa

Inleiding Aan drie zijden vrijstaande VILLA, gelegen op de hoek van Koninginneweg en Koningslaan, oorspronkelijk bestemd voor bewoning en gebouwd omstreeks 1885 in neorenaissance-stijl. Omschrijving Op een onregelmatige, verspringende plattegrond en in een combinatie van baksteen en natuursteen uitgevoerde villa bestaande uit drie bouwlagen onder een plat dak (waarvan een deel hellend) met uitkragende houten daklijst boven een witgepleisterd fries met voluten. De villa bestaat uit meerdere bouwvolumes waarbij de rooilijn vanaf de Koninginneweg zigzag-gewijs inspringt. De gevel aan de Koninginneweg is drie traveeën breed waarbij de midden- en linkertravee ieder in de gevelwand zijn teruggerooid. Linkertravee slechts over beganegrond met bovenliggend balcon. Rechtertravee met een balcon op de tweede verdieping. De gevel van deze travee op de beganegrondverdieping is uitgevoerd in natuursteen. De gevel aan de Koningslaan is drie traveeën breed waarvan de middentravee als risaliet. Gepleisterde, natuurstenen geprofileerde portiek met houten, rechthoekige deur. De zijgevel aan de Vondelparkzijde (W) is twee traveeën breed. Rechtertravee uitgevoerd als risaliet over twee verdiepingen uitlopend in balcon. In linkertravee serre op beganegrondverdieping. Verticaal gelede vensters met houten kozijnen en bovenlichten regelmatig over gehele gevel verdeeld. Gevelwanden verlevendigd door gebruik van cordonbanden, hoek- en sluitstenen en door toepassing van aan vakwerk ontleende decoratiemotieven waarbij het 'stijl- en regelwerk' hier is uitgevoerd in gepleisterd natuursteen. Aan de straatzijden sierijzeren hekwerk. N.B. In 1960 is de tweede verdieping uitgebreid met een serre door de architect C. Prins in opdracht van J. de Jong-Dros. Waardering Neo-Renaissance villa, gelegen in het Amsterdamse villapark Willemspark van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde. Tevens van belang wegens de beeldbepalende waarde vanwege de ligging op de hoek van Koningslaan en Koninginneweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505205
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Amsterdam

Huize Koningsvijver

Koninginneweg 8H
Amsterdam
Inleiding In 1924 door G.J. Rutgers in verstrakt Amsterdamse School-stijl ontworpen, aan drie zijden vrijstaande APPARTEMENTENGEBOUW op een..

Paardentramremise met bovenwoning

Koninginneweg 29
Amsterdam
Inleiding Een in 1893 tot stand gekomen TRAMREMISE met bovenwoning. De ontwerptekeningen uit 1892 en 1893 vermelden een 'Ontwerp voor een R..

Half vrijstaande villa met bijbehorend tuinhek

Koninginneweg 18
Amsterdam
Inleiding In 1907 tot stand gekomen half vrijstaande VILLA met bijbehorend tuinhek ontworpen in de stijl van het Rationalisme door H.P. Ber..

Dubbel woonhuis

Willemsparkweg 217
Amsterdam
Inleiding Dubbel WOONHUIS in 1896 gebouwd naar ontwerp van de Amsterdamse architect Gerrit van Arkel (1858-1918), in opdracht van Hendrika ..

Groep van 5 smeedijzeren toegangshekken verspreid gelegen aan de Koninginneweg

Koninginneweg 1
Amsterdam
Omschrijving Groep van 5 smeedijzeren TOEGANGSHEKKEN verspreid gelegen aan Koninginneweg, P.C. Hooftstraat, Roemer Visscherstraat en Vondel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in Amsterdam

Foto's (1)