Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Rosa in Amsterdam

Woonhuis

Koningslaan 12
1075AC Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1912-1913
Architect: A. Jacot


Beschrijving van Villa Rosa

Inleiding In 1912-1913 tot stand gekomen VILLA genaamd Rosa en ontworpen in 'Um 1800'-stijl door A. Jacot in opdracht van J. Cohen, met achterzijde gelegen aan Vondelpark. Betonconstructie uitgevoerd door betonmaatschappij 'De Kondor'. Omschrijving Bakstenen villa met natuurstenen front bestaande uit vier bouwlagen gebouwd op een vrijwel rechthoekige plattegrond met erkerachtige uitbouwen. Mansardedak met concave aanzet en convexe overkapping met uitkragende daklijst en fries. De uit twee traveeën bestaande voorgevel heeft over hoofd- en bovenverdieping twee halfronde erkers, aan de hoeken elk geflankeerd door twee gecannelleerde halfzuilen op halfbasementen met Ionische kapitelen. Erkers op iedere verdieping met driedelig samengestelde vensters met schuiframen in houten kozijnen met bovenlichten voorzien van roedenverdeling. Driedelig samengesteld getoogd venster met houten kruiskozijnen en frans balkon met ijzeren sierhek in geveltop. Balkon op hoofdverdieping met eveneens ijzeren sierhek. In noord-westelijke gevel portiek met trap met afdak rustend op zuil met Ionisch kapiteel. Twee houten toegangsdeuren met oeil-de-boeuf. In middentravee beganegronds derde toegangsdeur met eveneens oeil-de-boeuf in erkeruitbouw over twee verdiepingen uitlopend in balkon. In noord-oostelijke gevel rechthoekige vensters met houten kruiskozijnen per drieën regelmatig over gevel verdeeld. Drie dakkapellen met fronton en kruiskozijnen. Bordes-aanbouw aan achtergevel met dubbele trap. Rechthoekige vensters met houten kruiskozijnen. Waardering Villa van architectuurhistorisch belang vanwege de gaafheid alsmede de zorgvuldig gedetailleerde vormgeving in 'Um 1880'-stijl. Tevens van belang vanwege de situering aan het Vondelpark en als onderdeel van het enig in Amsterdam voorkomende villapark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505199
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Rosa in Amsterdam

Huis

Koningslaan 14
Amsterdam
In 1904 door K.P.C. de Bazel in traditionele, op het vroege 17e eeuwse Nederlandse klassicisme geinspireerde, maar in details geheel vrije e..

Huis

Koningslaan 16
Amsterdam
In 1904 door K.P.C. de Bazel in traditionele, op het vroege 17e eeuwse Nederlandse klassicisme geinspireerde, maar in details geheel vrije e..

Villa in historische stijl

Prins Hendriklaan 1
Amsterdam
Inleiding Een in 1913 door Th. Groenendijk en Th.J. Lammers ontworpen VILLA in historische stijl in opdracht van H.J. Post. N.B. Garage-a..

Quisisana

Koningslaan 4
Amsterdam
Inleiding Aan vier zijden vrijgelegen, waarschijnlijk door A. Salm ontworpen, VILLA in eclectische trant met neo-renaissance en neo-maniër..

Linker woonhuis van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap

Prins Hendriklaan 15
Amsterdam
Inleiding Linker woonhuis (O) van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap in rationalische stijl in 1912 ontworpen door ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Rosa in Amsterdam

Foto's (2)