Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Quisisana in Amsterdam

Woonhuis

Koningslaan 4
1075AC Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1889
Architect: waarschijnlijk Abraham Salm


Beschrijving van Quisisana

Inleiding Aan vier zijden vrijgelegen, waarschijnlijk door A. Salm ontworpen, VILLA in eclectische trant met neo-renaissance en neo-maniƫristische detailleringen waarvan noord-oostgevel grenzend aan Vondelpark. Volgens jaartal in hoofdgestel van aedicula boven dakkapel van zuid-westgevel gebouwd in 1889. Villa was in oorsprong bekend onder de naam 'Quisisana'. Omschrijving Roodbakstenen villa met zuid-westelijk georiƫnteerde, octagonale hoektoren gebouwd op een vrijwel vierkante plattegrond met diverse uitbouwen onder een schilddak bedekt met pannen met uitkragende, houten kroonlijst waaronder consoles. Hoektoren onder tentdak met shingles eveneens met uitkragende kroonlijst met consoles. Het gebouw bestaat uit een in gele baksteen opgetrokken sousterrain, een hoofdverdieping, eenbovenverdieping en een kapverdieping. De hoektoren bestaat uit vijf bouwlagen. Aan de zuid-oostkant van het schilddak een schoorsteen met voluten aan de onderkant. Alle gevelvlakken verlevendigd door gepleisterde, natuurstenen versieringen in de vorm van cordonbanden, speklagen, diamantkoppen en hoek- en sluitstenen. Houten, rechthoekige toegangsdeur beganegronds in middentravee van zuid-westgevel welke laatste doorloopt naar zuid-oostgevel via afgeschuinde hoek met erker over de hoofdverdieping. In alle gevelwanden regelmatig geplaatste, rechthoekige houten en getoogde vensters met ontlastingsbogen en hoek- en sluitstenen. Blind raam in zuid-oostgevel in rechtertravee van bovenverdieping. Regelmatig verspringende noord-westgevel met dakkapel boven middentravee waarin rondvenster. Hoektoren heeft rechthoekige, smalle vensters ter hoogte van hoofd- en tweede verdieping en smalle rondboogvensters en een blind venster ter hoogte van derde verdieping. In middentravee van achtergevel erkeruitbouw over sousterrain en hoofdverdieping uitlopend in balkon met houten balkonhek. Tuinhek aan zijde Koningslaan ontworpen door A. Salm in 1914. N.B. In 1972 verandering van gebouw tot kantoorvilla. Waardering Villa van algemeen belang vanwege de zorgvuldig gedetailleerde architectonische vormgeving en als goed voorbeeld van neo-renaissancistische architectuur. Tevens van belang vanwege de situering aan het Vondelpark en de ligging in het Willemspark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505193
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Quisisana in Amsterdam

Villa Rosa

Koningslaan 12
Amsterdam
Inleiding In 1912-1913 tot stand gekomen VILLA genaamd Rosa en ontworpen in 'Um 1800'-stijl door A. Jacot in opdracht van J. Cohen, met ach..

Huis

Koningslaan 14
Amsterdam
In 1904 door K.P.C. de Bazel in traditionele, op het vroege 17e eeuwse Nederlandse klassicisme geinspireerde, maar in details geheel vrije e..

Villa in historische stijl

Prins Hendriklaan 1
Amsterdam
Inleiding Een in 1913 door Th. Groenendijk en Th.J. Lammers ontworpen VILLA in historische stijl in opdracht van H.J. Post. N.B. Garage-a..

Huis

Koningslaan 16
Amsterdam
In 1904 door K.P.C. de Bazel in traditionele, op het vroege 17e eeuwse Nederlandse klassicisme geinspireerde, maar in details geheel vrije e..

Half vrijstaande villa met bijbehorend tuinhek

Koninginneweg 18
Amsterdam
Inleiding In 1907 tot stand gekomen half vrijstaande VILLA met bijbehorend tuinhek ontworpen in de stijl van het Rationalisme door H.P. Ber..

Kaart & Routeplanner

Route naar Quisisana in Amsterdam

Foto's (2)