Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45 in Amsterdam

Woonhuis

Johannes Vermeerstraat 45
1071DL Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1911-1912


Beschrijving van Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45

Omschrijving Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Dit aan de rechterzijde van het complex gelegen herenhuis is lager en breder dan de overige herenhuizen van het complex en maakt een kleine voorsprong ten opzichte van de herenhuizen ter linkerzijde. Het wordt gedekt door een zadeldak met rode pannen. Eenvoudige daklijst. Men onderscheidt drie bouwlagen boven het maaiveld: begane grond, verdieping en kapverdieping. De West- of voorgevel is op het niveau van de begane grond opgebouwd uit natuursteen. Aan de rechterzijde bevindt zich de toegangspartij bestaande uit een houten dubbele toegangsdeur met panelen en met traliewerk voor de lichten. Aan weerszijden een smal lichtvenster en verder een breed thans ongeleed bovenlicht. De overige vensters bestaan uit een enkelvoudig raam met boven het kalf een groot tripartiet bovenlicht. Op de muurdammen en aan weerszijden van het bovenlicht van de toe gangsdeur natuurstenen geprofileerde korbeelstukken. De laatstgenoemde dragen een klein balcon met opengewerkte natuurstenen borstwering met sierbollen op de hoeken. De overige korbeelstukken dragen een zware cordonlijst. Op de verdieping aan de linkerzijde een ondiepe erker. Vensterpartij bestaande uit zes ramen. Gebruik van natuursteen en baksteen decoratief afgewisseld. Zandstenen accenten in hoekstenen, bandwerk en ruitvormen. De bovenzijde van de erker loopt uit in een trapezoïdale opbouw in de topgevel. Deze opbouw heeft een enkelvoudig venster, een kroonlijst en afwisselend gebruik van hout en baksteen. Boven deze opbouw nog een hijsbalk. Aan het resterende gevelvlak ziet men op de verdieping de toegangsdeur tot het kleine balcon. Deze toegangsdeur heeft zij- en bovenlicht. Verder natuurstenen banden en blokken in geometrische verdeling. In het fries decoratief gebruik van baksteen. Puntgevel met aan de rechterzijde twee vensters met draairamen, profiellijsten en beschoten geveltop boven uitkraging op klossen. Aanduiding van makelaar en hanebalk. Verder eenvoudige wind veer met aan de uiteinden een rechthoekige afsluiting; ruimte en bescherming biedend aan de daarachter gelegen zakgoot. De Oost- of achtergevel toont een brede vensterpartij met bovenlichten op het niveau van de verdieping. Boven dit venster het houten hek van het balcon. Eenvoudige daklijst met windveer. Waardering Herenhuis van algemeen belang vanwege zijn architectuurhisto rische waarde. Verder van belang vanwege zijn situationele waarde en als onderdeel van het complex Tenniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505152
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Johannes Vermeerstraat
Dreesmannhuis
Dreesmannhuis
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Amsterdam-Zuid
Begin Hobbemastraat
Eind Ruysdaelstraat
Postcode 1071DK - 1071DT
Algemene informatie
Aangelegd in 1903
Genoemd naar Johannes Vermeer
Opvallende gebouwen Boerhaave kliniek
Openbaar vervoer tramlijn 16

De Johannes Vermeerstraat in Amsterdam-Zuid is in 1903 vernoemd naar de 17e-eeuwse schilder Johannes Vermeer (1632-1675).

De straat loopt van de Hobbemastraat naar de Ruysdaelstraat. Het eerste deel grenst met de oneven kant aan het Museumplein. Halverwege ligt het Johannes Vermeerplein dat in 1909 naar de schilder werd vernoemd.

Sinds 1913 rijdt tramlijn 16 door het laatste deel van de straat. Van 2003 tot 2016 reed hier ook lijn 24.

Trivia

  • Op nummer 2 was het Dreesmann-museum gevestigd. Tegenwoordig zetelt hier het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
  • In de jaren zeventig en tachtig van de 20e eeuw had Radio Stad hier haar studio's op nummer 29.
  • Op nummer 31 zit in het voormalige zusterhuis van de kliniek nog het restant van een klein privaat ziekenhuis, de Boerhaave kliniek. Het hoofdgebouw van de kliniek, aan de andere kant van de straat en met de ingang aan de Teniersstraat is indertijd opgekocht door Endemol en huisvest tegenwoordig jaarlijks van naam veranderende bedrijven.
  • Het befaamde café Loetje, van de "Biefstuk van Loetje" is in deze straat gevestigd op nummer 52.Monumenten in de buurt van Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45 in Amsterdam

Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45

Johannes Vermeerstraat 43
Amsterdam
Omschrijving Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Gedekt door een zadeldak met rode pannen. Hoge schoo..

Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45

Johannes Vermeerstraat 41
Amsterdam
Omschrijving Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Gedekt door een zadeldak met rode pannen. Eenvoudige..

Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45

Johannes Vermeerstraat 39A
Amsterdam
Omschrijving Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Gedekt door een zadeldak met rode pannen. Eenvoudige..

Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45

Johannes Vermeerstraat 37
Amsterdam
Omschrijving Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Gedekt door een zadeldak met rode pannen. Hoge schoo..

Hoekvilla

Teniersstraat 6
Amsterdam
Omschrijving Hoekvilla van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Deze hoekbebouwing wordt gedekt door een samen geste..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45 in Amsterdam

Foto's (1)