Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45 in Amsterdam

Woonhuis

Johannes Vermeerstraat 43
1071DL Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1911-1912


Beschrijving van Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45

Omschrijving Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Gedekt door een zadeldak met rode pannen. Hoge schoorstenen met verstevigingsanker en trekstang. Eenvoudige daklijst. Men onderscheidt vier bouwlagen boven het maaiveld: begane grond, verdieping, verdere verdieping en kapverdieping. De West- of voorgevel is op het niveau van de begane grond opgebouwd uit natuursteen. Aan de linkerzijde bevindt zich de toegangspartij bestaande uit een houten dubbele toegangsdeur met panelen en met traliewerk voor de lichten. Aan weerszijden een smal lichtvenster en verder een vijfruits bovenlicht. De vensters bestaan uit een enkelvoudig raam met boven het kalf een groot bovenlicht. Op de muurdammen en aan weerszijden van het bovenlicht van de toegangsdeur natuurstenen geprofileerde korbeelstukken. De laatstgenoemde dragen een klein balcon met opengewerkte natuurstenen borstwering met sierbollen op de hoeken. De overige korbeelstukken dragen een zware cordon lijst. Op de verdiepingen aan de rechterzijde een ondiepe erker. Op iedere verdieping toont de erker een vensterpartij bestaande uit zes ramen. Gebruik van natuursteen en metselwerk decoratief afgewisseld. Zandstenen accenten in hoekstenen, bandwerk en ruitvormen. De bovenzijde van de erker loopt uit in een puntgevel met houten beschot, venster met dubbel draairaam, hijsbalk en eenvoudige windveer. Aan het resterende gevelvlak ziet men op de verdieping de toegangsdeur tot het kleine balcon. Toegangsdeur met zij- en bovenlicht met gemetselde hanekam. Op de verdere verdieping een venster met bovenlicht boven het kalf. Verder natuurstenen banden in geometrische verdeling. Natuur- en zandstenen blokken. In het fries alsmede naast het bovenlicht van het venster van de tweede of verdere verdieping decoratief gebruik van baksteen in vlechtwerkmotief. Puntgevel met aan de linkerzijde twee vensters met dubbele ramen, profiellijsten en beschoten geveltop boven uitkraging met klossen. Verder eenvoudige windveer met aan de rechterzijde vierkante afsluiting en aan de linkerzijde een iets hogere beeindiging, ruimte en bescherming biedend aan de daarachter gelegen zakgoot. De Oost- of achtergevel maakt op het niveau van de begane grond en verdieping een voorsprong. In deze voorsprong T-vensters en bredere vensterpartij met bovenlichten. Op de voorsprong een balcon met houten hek. Deur met bovenlicht verleent toegang tot balcon. Daarnaast een breed en geleed venster met bovenlichten. In de topgevel twee T-vensters. Aan de rechterzijde de helft van een uitgebouwde schoorsteen. Eenvoudige daklijst met windveer op klossen of gordingkoppen. Waardering Herenhuis van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde. Van belang vanwege zijn situationele waarde en als onderdeel van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505144
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Johannes Vermeerstraat
Dreesmannhuis
Dreesmannhuis
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Amsterdam-Zuid
Begin Hobbemastraat
Eind Ruysdaelstraat
Postcode 1071DK - 1071DT
Algemene informatie
Aangelegd in 1903
Genoemd naar Johannes Vermeer
Opvallende gebouwen Boerhaave kliniek
Openbaar vervoer tramlijn 16,
tramlijn 24

De Johannes Vermeerstraat in Amsterdam-Zuid is in 1903 vernoemd naar de 17e-eeuwse schilder Johannes Vermeer (1632-1675).

De straat loopt van de Hobbemastraat naar de Ruysdaelstraat. Het eerste deel grenst met de oneven kant aan het Museumplein. Halverwege ligt het Johannes Vermeerplein dat in 1909 naar de schilder werd vernoemd.

Sinds 1913 rijdt tramlijn 16 door het laatste deel van de straat. In 2002 is lijn 24 er bij gekomen. Per 11 mei 2016 is lijn 24 opgeheven.

Trivia

  • Op nummer 2 was het Dreesmann-museum gevestigd. Tegenwoordig zetelt hier het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
  • In de jaren zeventig en tachtig van de 20e eeuw had Radio Stad hier haar studio's op nummer 29.
  • Op nummer 31 zit in het voormalige zusterhuis van de kliniek nog het restant van een klein privaat ziekenhuis, de Boerhaave kliniek. Het hoofdgebouw van de kliniek, aan de andere kant van de straat en met de ingang aan de Teniersstraat is indertijd opgekocht door Endemol en huisvest tegenwoordig jaarlijks van naam veranderende bedrijven.
  • Het befaamde café Loetje, van de "Biefstuk van Loetje" is in deze straat gevestigd op nummer 52.

Monumenten in de buurt van Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45 in Amsterdam

Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45

Johannes Vermeerstraat 41
Amsterdam
Omschrijving Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Gedekt door een zadeldak met rode pannen. Eenvoudige..

Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45

Johannes Vermeerstraat 45
Amsterdam
Omschrijving Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Dit aan de rechterzijde van het complex gelegen here..

Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45

Johannes Vermeerstraat 39A
Amsterdam
Omschrijving Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Gedekt door een zadeldak met rode pannen. Eenvoudige..

Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45

Johannes Vermeerstraat 37
Amsterdam
Omschrijving Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Gedekt door een zadeldak met rode pannen. Hoge schoo..

Hoekvilla

Teniersstraat 6
Amsterdam
Omschrijving Hoekvilla van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Deze hoekbebouwing wordt gedekt door een samen geste..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45 in Amsterdam

Foto's (1)