Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45 in Amsterdam

Johannes Vermeerstraat 37
1071DL Amsterdam

Beschrijving van Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45

Omschrijving Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Gedekt door een zadeldak met rode pannen. Hoge schoorsteen met verstevigingsanker en trekstang. Eenvoudige daklijst. Men onderscheidt vier bouwlagen boven het maaiveld: begane grond, verdieping, verdere verdieping en kapverdieping. De West- of voorgevel is op het niveau van de begane grond opgebouwd uit natuursteen. Aan de rechterzijde bevindt zich de toegangspartij bestaande uit een houten dubbele toegangsdeur met panelen en met traliewerk voor de lichten. Aan weerszijden een smal lichtvenster en verder een vijfruits bovenlicht. De vensters bestaan uit een enkelvoudig raam met boven het kalf een groot bovenlicht. Op de muurdammen en aan weerszijden van het bovenlicht van de toegangsdeur natuurstenen geprofileerde korbeelstukken. De laatstgenoemde dragen een klein balcon met opengewerkte natuurstenen borstwering met sierbollen op de hoeken. De overige korbeelstukken dragen een zware cordon lijst. Op de verdiepingen aan de linkerzijde een ondiepe erker. Op iedere verdieping toont de erker een vensterpartij bestaande uit zes ramen. Gebruik van natuursteen en metselwerk decoratief afgewisseld. Zandstenen accenten in hoekstenen, bandwerk en ruitvormen. De bovenzijde van de erker loopt uit in een puntgevel met houten beschot, venster met dubbel draairaam, hijsbalk en eenvoudige windveer. Aan het resterende gevelvlak ziet men op de verdieping de toegangsdeur tot het kleine balcon. Toegangsdeur met zij- en bovenlicht met gemetselde hanekam. Op de verdere verdieping een venster met bovenlicht boven het kalf. Verder natuurstenen banden in geometrische verdeling. Natuur- en zandstenen blokken. In het fries alsmede naast het bovenlicht van het venster van de tweede of verdere verdieping decoratief gebruik van baksteen in vlechtwerkmotief. Puntgevel met aan de rechterzijde twee vensters met dubbele ramen, profiellijsten en beschoten geveltop boven uitkraging met klossen. Verder eenvoudige windveer met aan de linkerzijde vierkante afsluiting en aan de rechterzijde een iets hogere beeindiging, ruimte en bescherming biedend aan de daarachter gelegen zakgoot. De Oost- of achtergevel maakt op het niveau van de begane grond en verdieping een gedeeltelijke voorsprong. Aan de rechterzijde van deze voorsprong een serre met houten beschot. Op deze serre het balcon van de eerste verdieping. Over de gehele breedte van de verdere verdieping een balcon met houten hek. Deur met bovenlicht verleent toegang tot balcon. Verder T-vensters. Aan de linkerzijde de helft van een uitgebouwde schoorsteen. Eenvoudige daklijst met windveer op klossen of gordingkoppen. Waardering Herenhuis van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde. Van belang vanwege zijn situationele waarde en als onderdeel van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)